umigzarki.pl
Nowa
Wielkanocne Życzenia.
29
mar
2024
Więcej
Przejdź do menu głównego.
Przejdź do treści.
Przejdź do wyszukiwarki.
Uruchom wysoki kontrast.
Uruchom wersję tekstową.
Skróty klawiszowe:
Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...
Wysoki kontrast.
Wysoki kontrast.
Oficjalna strona internetowa Miasta i Gminy Żarki. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.
Wersja dla niesłyszących.
Pierwsza nagroda za najsmaczniejszą potrawę wigilijną i najpiękniejszą aranżację stoiska bożonarodzeniowego zdobyli uczniowie Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach w Ogólnopolskim konkursie „Gwiazdka 2014” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.
Konkurs składał się z dwóch kategorii: aranżacja stoiska bożonarodzeniowego i sporządzanie potraw wigilijnych. Uczniowie z klasy III Techniku żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Szymon Damijan, Karol Maślanka, Paulina Warta wraz z opiekunem Marzenną Lesiak nauczycielem przedmiotów zawodowych gastronomicznych i hotelarskich wzięli udział w konkursie. Zaprojektowali i wykonali aranżację stoiska bożonarodzeniowego oraz przygotowali następujące potrawy: żurek żarecki z suszonymi borowikami, karp zapiekany z grzybami i sosem beszamelowym,karp smażony w pulchnej panierce na pierzynce szpinakowej, pierogi z karpiem w sosie orzechowym, śledzie z buraczkami, kapusta z fasolą Piękny Jaś, kutię. W konkursie brało udział 13 drużyn z Polski i 6 z Europy (Ukraina, Kazachstan, Mołdawia, Portugalia, Białoruś, Rosja).
- Nasi uczniowie zwyciężyli w każdej kategorii konkursowej. Otrzymaliśmy supernagrody, które posłużą w nowej pracowni gastronomicznej: szybkowar, maszynka do produkcji makaronu włoskiego – wymienia Marzenna Lesiak, która za przygotowanie uczniów do konkursu otrzymała sztućce. Uczniowie wrócili z upominkami oraz płatnymi dwumiesięcznymi stażami w Tunezji w renomowanych hotelach dla zwycięzców i 20 uczniów z naszej szkoły.
Przypomnijmy to drugi sukces w tym roku szkolnym w październiku Szymon Damijan brał udział w wojewódzkim konkursie organizowanym przez Urząd Marszałkowski Tandem Pokoleniowy. Tworzył tandem kulinarny z Marią Ożga, finalistka Mastercheff. Szymon wraz z panią Marią zakwalifikowali się do finałowej szóstki. Nagrodą dla Szymona jest miesięczna praktyka w restauracji Marii Ożga Kryształowa w Katowicach.
- Wszystkie te sukcesy nie miały by miejsca, gdybyśmy nie brali udziału w projektach unijnych m.in. Profesjonalna edukacja, Erazmus, Mam zawód mam pracę i inne - informuje Mariola Piątek, dyrektor Zespołu Szkół w Żarkach.
umigzarki.pl
Nowa
29
mar
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
29
mar
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
28
mar
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
28
mar
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
27
mar
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
28
mar
2024
Więcej
Basen w Żarkach.
Ruiny w Żarkach.
Sanktuarium Matki Bożej Leśniowskiej.
Wycieczka rowerowa.
Zabytkowe stodoły w Żarkach.
Muzeum w Żarkach.
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury.
Widok na Żarki z lotu ptaka.
Przewiń stronę na samą górę.
Wyszukaj na stronie
Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w polskiej wersji językowej.