Śląskie na VII Dniach Produktu Tradycyjnego
Na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w Ząbkach k/Warszawy w dniach 18-19 maja odbyły się VII Dni Produktu Tradycyjnego „Polskie Smaki".
O przedsięwzięciu znalazła się informacja na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego: „Organizator (Praska Giełda Spożywcza ) zaprosił do udziału w tegorocznej edycji województwa: śląskie, świętokrzyskie, kujawsko-pomorskie i mazowieckie.
Celem Dni jest promocja regionalnej żywności produkowanej w oparciu o sprawdzone tradycyjne receptury. Dni „Polskie Smaki" były doskonałą okazją do zaprezentowania tego, co najlepsze w tradycjach kulinarnych województwa śląskiego oraz przetwórstwa spożywczego przedsiębiorstw z naszego regionu. Swoje produkty prezentowały większe firmy, a także małe wytwórnie, działające przy gospodarstwach rolnych oraz małe przedsiębiorstwa rodzinne.
Województwo śląskie reprezentowali:
• EkoMak Makarony Babuni, Rudniki - makarony, w tym tradycyjny makaron z Rudnik;
• Gospodarstwo Pasieczne państwa Lucyny i Stanisława Zawadów, Bielowicko k/Skoczowa - miody Ziemi Cieszyńskiej, tradycyjne nalewki;
• Jadwiga Plesińska, Żarki - tradycyjny chleb tatarczuch oraz żareckie obwarzanki odpustowe;
• Miejska Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu, Kłobuck - tradycyjny chleb kłobucki mieszany i szeroka gama pieczywa oraz wyrobów piekarniczych i cukierniczych;
• Międzybrodzkie Makarony, Międzybrodzie Bialskie - wysokiej jakości tradycyjne makarony;
• PPHU Panek Stanisław, Ślemień - tradycyjne wyroby wędliniarskie, w tym: szynki, kiełbasy, żymlok śląski, krupniok śląski, cieszyńska kita wędzona, itp.;
• Raciborska Spółdzielnia Mleczarska, Racibórz - wyroby mleczarskie wysokiej jakości, z mleka pozyskiwanego od rolników z ekologicznie czystych terenów Doliny Odry;
• Spółdzielnia Mleczarska „Jogser", Sosnowiec - wysokiej jakości produkty mleczarskie (jogurty, kefiry, maślanki itp.);
• Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia „Gazdowie" Oddział w Koniakowie - tradycyjne i regionalne sery owcze i krowie: oscypek, sery gazdowskie, bryndze;
• Wytwórnia Makaronu „Goldmak-Lux", Rudniki - tradycyjne makarony z Rędzin, tradycyjna zacierka jajeczna.
Podczas imprezy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki wyróżnił za osiągnięcia w dziedzinie rolnictwa, rozwoju wsi i rynków rolnych dwoje wytwórców tradycyjnej żywności ze Śląskiego. Honorowe odznaki „Zasłużony dla Rolnictwa" otrzymali Jadwiga Plesińska i Stanisław Panek.
Drugim bardzo miłym akcentem dla naszych rodzimych wytwórców było przyznanie nagrody Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego Miejskiej Spółdzielni Zaopatrzenia i Zbytu w Kłobuck za prezentację wyrobu tradycyjnego - chleba kłobuckiego mieszanego w konkursie na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego.”
Informacja oraz zdjęcie ze strony http://www.slaskie.pl/strona_n.php?jezyk=pl&grupa=10&art=4718&id_menu=
20
MAJ
2011
1725
razy
czytano