V FESTIWAL SZTUKI KULINARNEJ "ALEJA DOBREGO SMAKU" - CZĘSTOCHOWA 2011
Program:
Scena przed Liceum im. H. Sienkiewicza
4 czerwca – sobota
godz. 11.00 – 15.00 - III Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów o tytuł „MISTRZA KUCHNI ŚLĄSKIEJ” – współorganizatorzy: Polska Akademia Sztuki Kulinarnej i stowarzyszenie Euro-Toques Poland
godz. 12.00 – II Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
godz. 13.00 - pokaz warzenia piwa domowego
godz. 14.30 – występ zespołu „Janowianie”
godz. 16.00 – „Naleśnikowe wariacje” - pokaz kulinarny uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. M.C. Skłodowskiej w Częstochowie
godz. 17.15 – wręczenie nagród laureatom konkursów
godz. 18.00 – pokaz kuchni żydowskiej w wykonaniu Mistrzów Kuchni: Pawła Antasa i Wiesława Ambrosa
godz. 20.00 – koncert klezmerski w wykonaniu zespołu SHOLEM
5 czerwca – niedziela
godz. 12.00 – 17.00 - II Międzyszkolne Mistrzostwa Polski w Carvingu owoców i warzyw (współorganizator Carving Team Poland i Euro-Toques Poland)
godz. 14.00 – konkurs kulinarny dla dzieci z Andrzejem Szuszkiewiczem – Szefem Kuchni hotelu Mercure Patria w Częstochowie
godz. 15.30 – Światło w słodkiej kuchni – pokaz cukierniczy na bazie produktu QimiQ (pierwsza baza śmietanowa) firmy HAZI FOODSERVIS
godz. godz. 17.30 – kuchnia molekularna w wykonaniu Jean Bos’a - Mistrza kuchni francuskiej i belgijskiej
godz. 19.00 – wręczenie nagród laureatom II Międzyszkolnych Mistrzostw Polski w Carvingu
godz. 20.00 – koncert „Miłość w Paryżu” w wykonaniu Doroty Lanton i zespołu akompaniującego
W programie także:
- Staropolski Jarmark
- pokaz baristyczny
Podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny odbędzie się JARMARK PRODUKTÓW REGIONALNYCH. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi. Na stoiskach wystawców odbędą się liczne degustacje i konkursy dla publiczności, zwiedzający będą mogli dokonać zakupu produktów oraz uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców. Zapraszamy także do zakupu i degustacji potraw przygotowanych przez restauratorów regionu częstochowskiego.
Miejsce: Częstochowa – III Aleja Najświętszej Maryi Panny
Termin: 3-5 czerwca 2011 r.
Organizator Festiwalu:
Częstochowska Organizacja Turystyczna
Aleja Najświętszej Maryi Panny 65
42-217 Częstochowa
tel. 34 368 22 60
e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl
www.czestochowa-czot.pl
Patronat medialny:
Gazeta Wyborcza, TVP Katowice, Telewizja Orion, Radio Katowice, Radio FIAT
Dofinansowanie: Urząd Miasta Częstochowy
Sponsorzy: Galaxia, Euro-Toques, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Erem, Dominator, Carving Team Polska,
Informacja ze strony: http://czestochowa-czot.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=193&Itemid=1
31
MAJ
2011
1175
razy
czytano