Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Uczniowie pokonali kucharzy

Uczniowie pokonali kucharzy

Znamy już wyniki konkursu kulinarnego, zorganizowanego w ramach VI Festiwalu „Śląskie Smaki”

Zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka zdobyli uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żarkach. Młodzież - Żaneta Harasimowicz i Norbert Kozik z I klasy pod kierunkiem Marzenny Lesiak - w tyle zostawiła ekipy profesjonalnych kucharzy z całego województwa. Przebojem okazał się przygotowany przez uczniów z Żarek sernik z sosem z żurawiny. Poza tym deserem jury smakowała zupa cebulowa po śląsku i przepyszna kaczka z jabłkami i żurawiną. W nagrodę młodzi kucharze spotkają się z samym Jeanem Bosem – wezmą udział w prowadzonych przez mistrza warsztatach kuchni molekularnej.

Drugie miejsce wśród profesjonalistów zdobyli weterani Śląskich Smaków – kucharze z restauracji Stara Piekarnia z Pszczyny. Z kolei Brązowy Durszlak przypadł konkursowym debiutantom – restauracji Valdi Plus z Mikołowa. Nie mniej ciekawa rywalizacja na smaki rozegrała się wśród 8 uczestniczących 
w Festiwalu drużyn amatorskich. Złoty Durszlak przypadł paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej, które zachwyciły jury m.in. „polędwiczkami z suma z jeziora Goczałkowickiego, wędzonego w sosie musztardowo-miodowym z pieczonym chlebem tostowym”. Srebrny Durszlak zdobył znany już jury Team Rodzinny z Czarkowa, a Brązowy – Zespół Folklorystyczny „Familijo” ze Skrzyszowa.

Jury, w którego skład weszli m.in. Jean Bos – mistrz kuchni molekularnej, Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni polskiej i regionalnej i Grzegorz Chmielewski – wiceprezes organizatora imprezy czyli Śląskiej Organizacji Turystycznej, miało pełne ręce roboty. „Nie myślałem, że udział w jury będzie aż tak ciężką pracą. W końcu mieliśmy 
do zdegustowania aż 60 potraw!” – przyznaje Chmielewski.

Agnieszka Sikorska, dyrektor biura ŚOT zapewnia, że i w przyszłym roku będzie podobnie: „Jestem przekonana, że za rok gotować będzie równie wiele drużyn, być może zwiększymy nawet liczbę uczestników, 
bo zainteresowanie festiwalem jest z roku na rok większe”.

Organizatorami VI Festiwalu „Śląskie Smaki” byli: Śląska Organizacja Turystyczna, Miasto Gliwice oraz Beskidzki Klub Kulinarny.

Źródło: http://www.slaskie.pl/strona_n.php?jezyk=pl&grupa=10&art=4817&id_menu=

01

LIP

2011

864

razy

czytano