Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Certyfikaty turystyczne dla pierogów z Maciejówki i Miniskansenu Wsi Jurajskiej w Przybynowie.

Certyfikaty turystyczne dla pierogów z Maciejówki i Miniskansenu Wsi Jurajskiej w Przybynowie.

Gmina Żarki od lat skutecznie stara się o certyfikaty dla osób zajmujących się turystyką na terenie gminy Żarki. W tegorocznej edycji konkursu dwa trafią do naszych mieszkańców. Rozdanie nagród odbędzie się w dniu 5 października w Częstochowie.
Organizatorem konkursu na najlepszy produkt turystyczny, potrawę regionalną oraz pamiątkę turystyczną jest Częstochowska Organizacja Turystyczna. Zarząd organizacji na ostatnim posiedzeniu przyznał sześć certyfikatów w kategorii produkt turystyczny, w kategorii pamiątka – jeden, w kategorii potrawa regionalna – dziewięć. Rywalizacja była spora, szczególnie w zakresie produktu turystycznego.

- Co roku startujemy w tym konkursie. Tym razem zgłosiliśmy trzy propozycje. Do produktu: Miniskansen Wsi Jurajskiej przy Agrogospodarstwie Pod Skałką oraz Agrogospodarstwo Między Zamkami w Kotowicach, do potrawy – pierogi z Zagrody Maciejówka – wyjaśnia burmistrz Klemens Podlejski. – Certyfikaty otrzymały dwa zgłoszenia. Nie oznacza to jednak przekreślonej szansy dla Agro Między Zamkami. Będziemy próbować ponownie w przyszłym roku.

Miniskansen w Przybynowie jest czynny przez cały rok. To jedyna tego typu oferta w obszarach wiejskich w północnej części województwa śląskiego. Przedsięwzięcie polega na uruchomieniu w ramach funkcjonującego gospodarstwa agroturystycznego dodatkowej oferty pod nazwa Miniskansen Wsi Jurajskiej. W odrestaurowanej z wielkim pietyzmem chałupie z XIX wieku organizowane są warsztaty, spotkanie, prowadzone są zajęcia edukacyjne ze szczególnym uwzględnieniem dzieci i młodzieży.

- Miniskansen można odwiedzać każdego dnia łącznie ze zwierzyńcem – zachęca – właścicielka Barbara Socha.

Wyjazd do Miniskansenu można zawsze połączyć ze spróbowaniem pierogów w Maciejówce w Ostrowie. Można zjeść na miejscu lub zabrać ugotowane na wynos, w ofercie są również zamrożone. Do wyboru ponad 10 smaków. - Każdy smakosz znajdzie u nas coś dla siebie. Od pierogów z mięsem po te z owocami - dodaje Iza Szewczyk z Maciejówki.

Uroczyste wręczenie certyfikatu odbędzie się w dniu 5 października podczas miejskich obchodów Światowego Dnia Turystyki w Częstochowie.

(przygotowała: Katarzyna Kulińska-Pluta, fot. archiwum Agrogospodarstw)

30

WRZ

2011

795

razy

czytano