Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Aktualności

Certyfikaty za turystyczne inicjatywy.

Certyfikaty za turystyczne inicjatywy.

Dwa certyfikaty za najlepszy produkt turystyczny oraz najlepszą potrawę regionalną otrzymali mieszkańcy Gminy Żarki w dniu 5 października w częstochowskim Hotelu Constancja.

Barbara Socha z Przybynowa prowadząca Miniskansen Wsi Jurajskiej odebrała nagrodę w kategorii produktu turystycznego. Natomiast pierogi Izabeli i Jana Szewczyk uznano za najlepszą potrawę regionalną. Do konkursu zgłoszeni zostali przez burmistrza Żarek Klemensa Podlejskiego.

- Na podium stanęły m.in. mini skansen oraz zamek Bobolice. Trudno porównywać rozmiary obu przedsięwzięć, ale w jednym i drugim obiekcie są turyści, którzy przejeżdżają odpocząć na Jurze i to jest najważniejsze – podkreślił burmistrz Klemens Podlejski.  – A na pierogi do Zagrody Maciejówka zawsze można się wybrać, bo warto.

Częstochowska Organizacja Turystyczna rozstrzygnęła w tym roku VII edycję konkursu na najlepsze produkty w regionie. Wpłynęło 37 propozycji najciekawszych ofert regionalnych. Częstochowska Organizacja Turystyczna nagrodziła 16 z nich. Certyfikat CzOT to nie tylko splendor, ale i korzyści w postaci reklamy i promocji produktów. Mieszkańcy Gminy Żarki od lat z powodzeniem startują w konkursach częstochowskiej organizacji. Oto lista certyfikatów zdobytych w latach ub.


2005.r.
Chleb tatrczuch certyfikat w konkursie na najlepszy potrawę regionalną

2006 r.
Najlepszy produkt turystyczny - Kupiecki Sąsiek w Żareckiej Stodole

2007 r.
Najlepszy produkt turystyczny - Szlak Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych oraz Szlak Kultury Żydowskiej

2008 r.
Najlepszy produkt  turystyczny  - Programy edukacyjne Zagrody Plastyczno-Kulinarnej „Maciejówka” w Ostrowie, pamiątka turystyczna – tradycyjny pająk sufitowy z Zagrody „Maciejówka”.  Potrawa regionalna  -  Sernik z koziego sera z „Koziej Zagrody” Dorota i Robert Chrostowscy w Ostrowie.

2009 r.
Najlepsze pamiątki  -  czekolada z Leśniowa, ciasteczka Leśniowskie,  najlepsza potrawa - chleb wiejski  na zakwasie z Zagrody Maciejówka

2010 r.
Najlepsze potrawy – nalewki na kozim mleku oraz  Ser twardy dojrzewający z Koziej Zagrody z Ostrowa

2011r.
Najlepszy produkt turystyczny – Miniskansen Wsi Jurajskiej przy Agrogospodarstwie pod Skałką, najlepsza potrawa – pierogi z Zagrody Maciejówka

(przygotowała: Katarzyna Kulińska-Pluta)

07

PAŹ

2011

1274

razy

czytano