Aktualności
III miejsce dla Sera Koziego Wędzonego z Koziej Zagrody, która mieści się w Ostrowie w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2007r.”
III miejsce dla Sera Koziego Wędzonego z Koziej Zagrody, która mieści się w Ostrowie w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2007r.”
- „Produkty pochodzenia roślinnego”
- „Napoje regionalne”
- „Produkty mieszane”
- „Produkty pochodzenia zwierzęcego” – w tej właśnie kategorii III miejsce przyznano Dorocie i Robertowi Chrostowskim za ser Kozi Wędzony z ich zagrody, która mieści się w Ostrowie.
Przypomnijmy, iż Kozia Zagroda znajduję się na Szlaku Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych, wrota dla gości w Koziej Zagrodzie są zawsze otwarte. Można tam podziwiać widoki, delektować się smakiem koziego sera oraz innych specjalności kulinarnych.. Ten niezwykle uroczy zakątek znajduje się na Jurze Krakowsko – Częstochowskiej w Ostrowie. Oferta dla odwiedzających Kozia Zagrodę jest bardzo bogata połączona z degustacją mleka koziego, serów, sernika z koziego mleka chętni, którzy odwiedzają Kozią Zagrodę mogą karmić i spróbować doić kozę.
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy oraz Programu „Agro – Smak 2”.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.
Nagrody wręczył wicemarszałek Grzegorz Szpyrka.
Patrona nad konkursem wspólnie objęli Marszałek województwa Śląskiego Janusz Moszyński
i Ministerstwo Rolnictwa.
(Przygotowała: Anna Stodółkiewicz, fot. Marcin Halabowski)
12
WRZ
2007
1573
razy
czytano