Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Certyfikaty dla Szlaku Kultury Żydowskiej, Szlaku Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych i Koziego sera rozdane.

Certyfikaty dla Szlaku Kultury Żydowskiej, Szlaku Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych i Koziego sera rozdane.

W dniu 9 października w Ratuszu Miejskim w Częstochowie odbyła się uroczystość, na której zostały rozdane certyfikaty Częstochowskiej Organizacji Turystycznej przyznawane co roku za „Produkt turystyczny Częstochowy i Regionu Częstochowskiego". Z Gminy Żarki takie certyfikaty otrzymały w tym roku aż trzy produkty tj. Szlak Kultury Żydowskiej, Szlak Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych oraz Kozi Ser Wędzony, wytwarzany przez państwa Chrostowskich z Ostrowa.
W latach ubiegłych certyfikaty CZOT otrzymał chleb tatarczuch wypiekany przez panią Jadwigę Plesińską oraz Kupiecki Sąsiek w Żareckiej Stodole.

Troszkę historii:
Szlak Kultury Żydowskiej w Żarkach powstał przy współudziale środków finansowych Samorządu Województwa Śląskiego oraz Miasta i Gminy Żarki. Trasa szlaku rozpoczyna się przy ul. Koziegłowskiej (obok parkingu) w Żarkach, a kończy na Starym Rynku. Prowadzi do najciekawszych miejsc, zachowanych zabytków związanych z śladami kultury żydowskiej w Żarkach. Spacer trwa około 1,5 h. Tablice są w dwóch wersjach językowych polskiej i angielskiej.
Szlak Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych również powstał w 2005 roku dzięki inicjatywie pracowników Urzędu Miasta i Gminy Żarki oraz gospodarzy pięciu zagród agroturystycznych położonych w sąsiadujących ze sobą wsiach: Ostrów, Przybynów, Zaborze. Agrogospodarze przygotowali wspólną ofertę, podzielili się zadaniami, na koordynatora wybrano Zagrodę Maciejówkę. Swoje wioski nazwali agroturystyczne wsie edukacyjne. Tematem zainteresowano PTTK w Częstochowie, poproszono ich o wytyczenie szlaku rowerowego. To udało się wykonać w 2006 roku – wytyczono szlak rowerowy w żółtym kolorze.
Jednym z gospodarstw na szlaku jest Kozia Zagroda, której właścicielami są Dorota
i Robert Chrostowscy. Gospodarze trudnią się sprzedażą koziego mleka, wyrabiają sery, które to otrzymały właśnie certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej i zostały wpisane na listę „Produktów turystycznych Częstochowy i Regionu Częstochowskiego".


(przygotowanie: Agnieszka Skorek, fot. Agnieszka Skorek)

10

PAŹ

2007

1161

razy

czytano