Aktualności
Certyfikaty dla Szlaku Kultury Żydowskiej, Szlaku Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych i Koziego sera rozdane.
Certyfikaty dla Szlaku Kultury Żydowskiej, Szlaku Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych i Koziego sera rozdane.
W latach ubiegłych certyfikaty CZOT otrzymał chleb tatarczuch wypiekany przez panią Jadwigę Plesińską oraz Kupiecki Sąsiek w Żareckiej Stodole.
Troszkę historii:
Szlak Kultury Żydowskiej w Żarkach powstał przy współudziale środków finansowych Samorządu Województwa Śląskiego oraz Miasta i Gminy Żarki. Trasa szlaku rozpoczyna się przy ul. Koziegłowskiej (obok parkingu) w Żarkach, a kończy na Starym Rynku. Prowadzi do najciekawszych miejsc, zachowanych zabytków związanych z śladami kultury żydowskiej w Żarkach. Spacer trwa około 1,5 h. Tablice są w dwóch wersjach językowych polskiej i angielskiej.
Szlak Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych również powstał w 2005 roku dzięki inicjatywie pracowników Urzędu Miasta i Gminy Żarki oraz gospodarzy pięciu zagród agroturystycznych położonych w sąsiadujących ze sobą wsiach: Ostrów, Przybynów, Zaborze. Agrogospodarze przygotowali wspólną ofertę, podzielili się zadaniami, na koordynatora wybrano Zagrodę Maciejówkę. Swoje wioski nazwali agroturystyczne wsie edukacyjne. Tematem zainteresowano PTTK w Częstochowie, poproszono ich o wytyczenie szlaku rowerowego. To udało się wykonać w 2006 roku – wytyczono szlak rowerowy w żółtym kolorze.
Jednym z gospodarstw na szlaku jest Kozia Zagroda, której właścicielami są Dorota
i Robert Chrostowscy. Gospodarze trudnią się sprzedażą koziego mleka, wyrabiają sery, które to otrzymały właśnie certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej i zostały wpisane na listę „Produktów turystycznych Częstochowy i Regionu Częstochowskiego".
(przygotowanie: Agnieszka Skorek, fot. Agnieszka Skorek)
10
PAŹ
2007
1231
razy
czytano