Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Miasto i Gmina Żarki

Miasto i Gmina Żarki

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Gimnazjaliści rywalizowali w I Festiwalu Kulinarnym

Gimnazjaliści rywalizowali w I Festiwalu Kulinarnym

W  Festiwalu Kulinarnym wzięło 8 drużyn z gimnazjów z Żarek, Myszkowa, Niegowy, Pińczyc, Lgoty Górnej oraz Sokolnik. Każda drużyna składała się z trzech uczniów III klasy gimnazjum w asyście kibiców.  Festiwal Kulinarny służy promocji Zespołu Szkół w Żarkach Zakładu Doskonalenia Zawodowego i kierunku kształcenia (kucharz) wśród gimnazjalistów. Imprezę rozpoczęła Maria Rosińska-Czerwińska, a następnie głos zabrała Halina Kasznia Wiceprezes Zarządu ZDZ w Katowicach. Pani Prezes zapraszała gimnazjalistów do podjęcia nauki w naszej szkole, zwróciła szczególną uwagę na możliwość kontynuowania kształcenia na kolejnych szczeblach edukacji, dobre wyposażenie i bezpieczeństwo w szkole.
Następnie odbyło się losowanie stanowisk przy których mieli pracować zawodnicy.I tak:
•    stanowisko 1 - Gimnazjum im. Jana Pawła II w Niegowie,
•    stanowisko 2 - ZSP nr 2 im. Jana Pawła II w Myszkowie,
•    stanowisko 3 - Gimnazjum nr 5 z Oddziałami Integracyjnymi im. R. Schumana  w Myszkowie,
•    stanowisko 4 - Zespół Szkolno-Przedszkolny w Sokolnikach
•    stanowisko 5 - Gimnazjum im. Jana Pawła II w Żarkach,
•    stanowisko 6 - Zespół Szkół w Pińczycach,
•    stanowisko 7 - Zespół Szkół w Lgocie Górnej,
•    stanowisko 8 - Gimnazjum nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi im. C.K. Norwida w Myszkowie.

W czasie gdy młodzież przebierała się w stroje ochronne wylosowano dwóch członków jury spośród opiekunów towarzyszących drużynom. Do Małgorzaty Merty (kierownika OKZ w Żarkach i nauczyciela przedmiotów zawodowych) i Marzenny Lesiak (nauczyciela przedmiotów zawodowych) dołączyły Gabriela Błońska z Gimnazjum w Żarkach oraz Edyta Struska z Gimnazjum w Pińczycach. Zadaniem jurorów było nadzorowanie prawidłowego przebiegu konkursu oraz obserwowanie pracy zawodników, a następnie wyłonienie zwycięzców, zdobywców przepięknych statuetek.

Marzenna Lesiak omówiła zasady konkursu, zasady bhp oraz wyjaśniła w jaki sposób będzie prowadzona punktacja. Zadaniem z którym miały się zmierzyć drużyny było wykonanie co najmniej 20 tartinek i ozdobienie 15 babeczek z ciasta kruchego. Produkty (m. in.: chleb tostowy, serek, sałata, pomidor, ogórek, masło, jajko, wędliny, ser żółty, 2 rodzaje kremu, galaretka, owoce) oraz sprzęt (deski, noże, sztućce, tace, rękawy do dekoracji i in.) potrzebne do wykonania zadania znajdowały się na każdym stanowisku. Konkurs rozpoczął się o godzinie 9.55, a czas na wykonanie zadania wynosił 90 minut.
Wszystkie drużyny pracowały bardzo intensywnie i z dużym zapałem, a nie było to łatwe ponieważ jurorzy cały czas obserwowali i nadzorowali, zwracając szczególną uwagę na organizację i czystość na stanowisku pracy, wykorzystanie produktów. Młodzież miała okazję wykazać się pomysłowością oraz inwencją twórczą.


Po zakończeniu części konkursowej zawodnicy, opiekunowie i kibice udali sięna poczęstunek przygotowany w sąsiedniej Sali oraz zwiedzanie szkoły, natomiast jury musiało podjąć bardzo trudną decyzję, tym bardziej że poziom był bardzo wyrównany.   Po dokładnym obejrzeniu efektów pracy wszystkich drużyn oraz podliczeniu punktów wyłoniono zwycięską trójkę.
Prezes Halina Kasznia wręczyła statuetki laureatom:
•    I miejsce - drużyna ZSP nr 2 im. Jana Pawła II w Myszkowie,
•    II miejsce - drużyna Gimnazjum nr 5 z Oddziałami Integracyjnymi im. R. Schumana w Myszkowie,
•    III miejsce - drużyna Gimnazjum im. Jana Pawła II w Żarkach.

Statuetki zostały wykonane w pracowni artystycznej GAMA-ART. Laureaci oprócz statuetek i dyplomów otrzymali również książki kulinarne oraz inne upominki, natomiast pozostali uczestnicy oraz opiekunowie - dyplomy i upominki.

 

12

LUT

2013

7483

razy

czytano