umigzarki.pl
Nowa
11.11. Narodowe Święto Niepodległości w Żarkach.
31
paź
2025
Więcej
Przejdź do menu głównego.
Przejdź do treści.
Przejdź do wyszukiwarki.
Uruchom wysoki kontrast.
Uruchom wersję tekstową.
Skróty klawiszowe:
Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...
Wysoki kontrast.
Wysoki kontrast.
Oficjalna strona internetowa Miasta i Gminy Żarki. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.
Wersja dla niesłyszących.
Ogólnopolski Konkurs „GWIAZDKA 2013” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zakończył się dla załogi z Zespołu Szkół w Żarkach im. T. Kościuszki zajęciem czwartego miejsca. Nagroda był komplet profesjonalnych noży o wartości 2000 zł. Na podium skończyła się również rywalizacja w Jaworznie, tym razem powrócono z II nagrodą.
Konkurs w Poznaniu składał się z trzech części. W eliminacjach należało przygotować pięć dań wigilijnych. Kolejne zadanie polegało na budowie i dekoracji powierzchni wystawowej. Młodzi z Żarek zdecydowali się na wykonanie chaty staropolskiej. Następnie w ciągu trzech godzin zegarowych kucharze przygotowywali siedem dań.
- Nasze dania to barszcz czerwony na zakwasie z uszkami z kapustą i podgrzybkami, karp w sosie chrzanowym, smażone pierogi z kapustą i grzybami, grzyby w cieście, placuszki ziemniaczane z grzybami, kapusta z grochem i grzybami, fasola ze śliwkami – wyjaśnia Marzenna Lesiak, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich w Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach.
W konkursie brało udział 20 drużyn Polski i z zagranicy. Uczestnikami konkursu z Z.S im. T. Kościuszki w Żarkach byli: Mateusz Popielarz, Sylwia Sida, Kinga Stolarczyk - uczniowie klasy IV TGH. Wymagające jury przyznało tylko pięć nagród. Ekipa z Żarek zajęła czwarte miejsce.
W połowie grudnia uczniowie zespołu wystartowali w Ogólnopolskim Konkursie „ Kelner z klasą 2013” w Jaworznie. Konkurs składał się z trzech etapów. Do ostatniego weszło tylko 5 drużyn, w tym żarecka. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Królowej Jadwigi w Jaworznie odbył się trzeci etap konkursu, który składał się m.in. z takich konkurencji: składanie serwetek na czas, bieg z trzema odkręconymi butelkami wody na czas, serwowanie na czas 6 porcji deseru, nakrycie stołu i obsługa konsumenta a’la karte.
- W konkursie wzięło udział dwóch uczniów z Z.S im. T. Kościuszki W Żarkach byli to: Mateusz Popielarz i Magdalena Rolka uczniowie klasy IV TGH – informuje Marzenna Lesiak przygotowująca uczniów do rywalizacji.
Umiejętnośći uczestników oceniało profesjonalne jury – właściciele restauracji „Wiśniowy Sad” w Rudzie Śląskiej, menager ****Hotelu Olimpic w Ustroniu, właścicielka Polszlifu z Rudzicy i Mieczysław Krzempek Centrum Edukacji Gastrohotel – Skoczów.
- Konkurencje i jury były bardzo wymagające . Mimo to nasi uczniowie zdobyli II miejsce. Jury poinformowało nas, że rywalizacja o I miejsce była bardzo wyrównana i bardzo drobny szczegół przeważył II miejscu – dodaje Marzenna Lesiak.
Uczniowie otrzymali nagrodę w postaci kursu kelnerskiego I stopnia o wartości 490 złotych. Szkoła otrzymała talon na zakup sprzętu do gastronomii o wartości 300 złotych. A opiekun patelnię ceramiczna firmy Gerlach.
umigzarki.pl
Nowa
31
paź
2025
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
6
lis
2025
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
7
lis
2025
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
7
lis
2025
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
6
lis
2025
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
6
lis
2025
Więcej
Basen w Żarkach.
Ruiny w Żarkach.
Sanktuarium Matki Bożej Leśniowskiej.
Wycieczka rowerowa.
Zabytkowe stodoły w Żarkach.
Muzeum w Żarkach.
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury.
Widok na Żarki z lotu ptaka.
Przewiń stronę na samą górę.
Wyszukaj na stronie
Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w polskiej wersji językowej.