umigzarki.pl
Nowa
Spotkanie w sprawie dróg.
28
mar
2024
Więcej
Przejdź do menu głównego.
Przejdź do treści.
Przejdź do wyszukiwarki.
Uruchom wysoki kontrast.
Uruchom wersję tekstową.
Skróty klawiszowe:
Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...
Wysoki kontrast.
Wysoki kontrast.
Oficjalna strona internetowa Miasta i Gminy Żarki. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.
Wersja dla niesłyszących.
Ogólnopolski Konkurs „GWIAZDKA 2013” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zakończył się dla załogi z Zespołu Szkół w Żarkach im. T. Kościuszki zajęciem czwartego miejsca. Nagroda był komplet profesjonalnych noży o wartości 2000 zł. Na podium skończyła się również rywalizacja w Jaworznie, tym razem powrócono z II nagrodą.
Konkurs w Poznaniu składał się z trzech części. W eliminacjach należało przygotować pięć dań wigilijnych. Kolejne zadanie polegało na budowie i dekoracji powierzchni wystawowej. Młodzi z Żarek zdecydowali się na wykonanie chaty staropolskiej. Następnie w ciągu trzech godzin zegarowych kucharze przygotowywali siedem dań.
- Nasze dania to barszcz czerwony na zakwasie z uszkami z kapustą i podgrzybkami, karp w sosie chrzanowym, smażone pierogi z kapustą i grzybami, grzyby w cieście, placuszki ziemniaczane z grzybami, kapusta z grochem i grzybami, fasola ze śliwkami – wyjaśnia Marzenna Lesiak, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich w Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach.
W konkursie brało udział 20 drużyn Polski i z zagranicy. Uczestnikami konkursu z Z.S im. T. Kościuszki w Żarkach byli: Mateusz Popielarz, Sylwia Sida, Kinga Stolarczyk - uczniowie klasy IV TGH. Wymagające jury przyznało tylko pięć nagród. Ekipa z Żarek zajęła czwarte miejsce.
W połowie grudnia uczniowie zespołu wystartowali w Ogólnopolskim Konkursie „ Kelner z klasą 2013” w Jaworznie. Konkurs składał się z trzech etapów. Do ostatniego weszło tylko 5 drużyn, w tym żarecka. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Królowej Jadwigi w Jaworznie odbył się trzeci etap konkursu, który składał się m.in. z takich konkurencji: składanie serwetek na czas, bieg z trzema odkręconymi butelkami wody na czas, serwowanie na czas 6 porcji deseru, nakrycie stołu i obsługa konsumenta a’la karte.
- W konkursie wzięło udział dwóch uczniów z Z.S im. T. Kościuszki W Żarkach byli to: Mateusz Popielarz i Magdalena Rolka uczniowie klasy IV TGH – informuje Marzenna Lesiak przygotowująca uczniów do rywalizacji.
Umiejętnośći uczestników oceniało profesjonalne jury – właściciele restauracji „Wiśniowy Sad” w Rudzie Śląskiej, menager ****Hotelu Olimpic w Ustroniu, właścicielka Polszlifu z Rudzicy i Mieczysław Krzempek Centrum Edukacji Gastrohotel – Skoczów.
- Konkurencje i jury były bardzo wymagające . Mimo to nasi uczniowie zdobyli II miejsce. Jury poinformowało nas, że rywalizacja o I miejsce była bardzo wyrównana i bardzo drobny szczegół przeważył II miejscu – dodaje Marzenna Lesiak.
Uczniowie otrzymali nagrodę w postaci kursu kelnerskiego I stopnia o wartości 490 złotych. Szkoła otrzymała talon na zakup sprzętu do gastronomii o wartości 300 złotych. A opiekun patelnię ceramiczna firmy Gerlach.
umigzarki.pl
Nowa
28
mar
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
28
mar
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
28
mar
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
28
mar
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
27
mar
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
27
mar
2024
Więcej
Basen w Żarkach.
Ruiny w Żarkach.
Sanktuarium Matki Bożej Leśniowskiej.
Wycieczka rowerowa.
Zabytkowe stodoły w Żarkach.
Muzeum w Żarkach.
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury.
Widok na Żarki z lotu ptaka.
Przewiń stronę na samą górę.
Wyszukaj na stronie
Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w polskiej wersji językowej.