Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

II Festiwal Kulinarny w ZS w Żarkach

II Festiwal Kulinarny w ZS w Żarkach

W dniu 20 lutego br. odbył się w naszej szkole już po raz drugi Festiwal Kulinarny. W tegorocznym konkursie wzięło udział aż 10 drużyn, o dwie więcej niż w roku ubiegłym. Każda drużyna składała się z trzech uczniów, a towarzyszyć jej mógł czteroosobowy zespół kibiców wraz z wychowawcą.

Festiwal rozpoczął dyrektor szkoły Pan Kazimierz Lamch witając przybyłych gości oraz życząc wszystkim dobrej zabawy. Pierwszym etapem konkursu było wylosowanie dwóch członków komisji spośród opiekunów towarzyszących drużynom. Do Justyny Szczepańskiej – przewodniczącej i instruktora zajęć praktycznych, Małgorzaty Merty - kierownika OKZ w Żarkach i nauczyciela przedmiotów zawodowych i  Anny Olszewskiej – instruktora zajęć praktycznych dołączyły:  Marzena Nowakowska z Gimnazjum w Żarkach oraz Dorota Zenderowska z Gimnazjum w Lgocie Górnej. Zadaniem jurorów było nadzorowanie prawidłowego przebiegu konkursu oraz obserwowanie pracy zawodników, a następnie wyłonienie zwycięzców, zdobywców przepięknych statuetek.

Kolejnym etapem było losowanie stanowisk, przy których mieli pracować zawodnicy. A mianowicie:
•    stanowisko 1 - Gimnazjum nr 3 w Myszkowie,
•    stanowisko 2 – Gimnazjum w Lgocie Górnej,
•    stanowisko 3 - Gimnazjum w Sokolnikach,
•    stanowisko 4 – Gimnazjum nr 5 w Myszkowie,
•    stanowisko 5 – Gimnazjum w Kroczycach,
•    stanowisko 6 – Gimnazjum w Żarkach,
•    stanowisko 7 – Gimnazjum w Pińczycach,
•    stanowisko 8 - Gimnazjum nr 2 w Myszkowie,
•    stanowisko 9 – Gimnazjum w Lelowie,
•    stanowisko 10 – Gimnazjum w Niegowie.

Przewodnicząca komisji – Justyna Szczepańska omówiła zasady konkursu, zasady bhp oraz wyjaśniła zasady punktacji. Zadaniem z którym miały się zmierzyć drużyny było sporządzenie 6 porcji sałatki jarzynowej i 30 koreczków. Zawodnicy mogli wykorzystać jedynie produkty, które zostały zgromadzone na stanowiskach, a także z dodatkowych produktów i narzędzi znajdujących się na dodatkowym stanowisku.

Wszystkie drużyny pracowały bardzo intensywnie i z dużym zapałem, a nie było to łatwe ponieważ jurorzy cały czas obserwowali i nadzorowali, zwracając szczególną uwagę na porządek na stanowiskach pracy, przestrzeganie przepisów bhp i zasad sztuki kulinarnej, a także wykorzystanie produktów. Młodzież mogła zaprezentować swoje umiejętności, kreatywność, pomysłowość oraz smak.

Po zakończeniu części konkursowej zawodnicy, opiekunowie i kibice udali się na poczęstunek przygotowany w sąsiednich salach oraz zwiedzanie szkoły, natomiast komisja w tym czasie oceniła zadanie konkursowe. Po dokładnym ocenieniu efektów pracy wszystkich drużyn oraz podliczeniu punktów wyłoniono zwycięską trójkę.

Statuetki, wykonane w pracowni artystycznej GAMA-ART, oraz dyplomy wręczyli zwycięzcom Prezes Zarządu ZDZ w Katowicach Jacek Kwiatkowski i Wiceprezes Halina Kasznia:
•    I miejsce - drużyna Gimnazjum nr 3 w Myszkowie w składzie: Katarzyna Cesarz, Mariola Halabowska, Bartłomiej Dzwonnik
•    II miejsce - drużyna Gimnazjum w Lgocie Górnej w składzie: Aleksandra Pietrzyk, Patrycja Pawula, Wiktoria Smatlik
•    III miejsce - drużyna Gimnazjum w Kroczycach w składzie: Klaudia Jaworska, Patrycja Grabowska, Wiktoria Zarębska

Laureaci otrzymali również książki kulinarne oraz inne upominki, natomiast pozostali uczestnicy oraz opiekunowie - dyplomy i upominki.

Bardzo dziękujemy wszystkim drużynom za wspaniałą zabawę i udział w naszym festiwalu. Zwycięzcom gratulujemy sukcesu. Mamy nadzieję, że nasza szkoła zrobiła pozytywne wrażenie zarówno na uczniach jak i nauczycielach.

Pasję gotowania zapoczątkowaną poprzez uczestnictwo uczniów w II Festiwalu Kulinarnym, jak również inne pasje uczniów można kontynuować poprzez uczęszczanie do naszej szkoły.
 
 
        

 

27

LUT

2014

1778

razy

czytano