Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Remigiusz Rączka i kucharze Zespołu Szkół w Żarkach.

Remigiusz Rączka i kucharze Zespołu Szkół w Żarkach.

Jury zachwyciło się ciabatą z podsmażonymi warzywami, a i żur żeniaty w wykonaniu ucznia ZS im. T. Kościuszki w Żarkach Szymona Damijana  zniknął w mgnieniu oka. Smakowały polędwiczki i innowacyjny deser w jego wykonaniu. W efekcie starań wygrana trafiła do ucznia żareckiej szkoły. Materiał ze zmagań kulinarnych młodzieży będzie można zobaczyć w dniu 8 czerwca o godzinie 19.30 na antenie TVP Katowice ( powtórka 11 czerwca o godz. 17.40).

Telewizja Katowice oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego to dwie instytucje zaangażowane w konkurs zatytułowanyEFS GOTUJE z RĄCZKĄ. Konkurs składał się z trzech etapów eliminacje. Uczestnicy musieli zgłosić autorską potrawę z warzyw, które były podane w regulaminie konkursu. Napłynęło 76 zgłoszeń z 39 szkół województwa śląskiego. Uczeniowie z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kosciuszki w Żarkach, którzy wysłali swoje zgłoszenia to Szymon Damijan i Maksymilian Wyciślik z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klasy II.  Do półfinału zakwalifikował się Szymon Damijan, który zaproponował ciabatę z podsmażanymi warzywami (cukinia, pomidor, pestki dyni) oraz zapiekankę z serem i garni z rukoli.

W dniu 28 maja  dwunastu pófinalistów nagrywało wizytówki w TVP Katowice. Następnie pracowali w Restauracji Telewizyjnej Remigiusza Rączki w Wodzisławiu Śląskim. Tam uczestnicy mieli za zadanie przygotować  żur żeniaty. Do finału zakwalifikowało się 6 konkursowiczów.

- Żur Szymona Damijana  zniknął w całości pochłoniety przez Jury – mówi Marzenna Lesiak nauczyciel ZS. Im. T Kosciuszki w Żarkach nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, która przygotowała uczniów do konkursu.

W dniu 29 maja sześciu finalistów  przygotowywało danie z warzyw i polędwicy wieprzowej, Szymon Damijan  zaserwował steki z polędwiczki wieprzowej z grillowanymi warzywami oraz deser: gotowane jabłka w syropie z leguminą i sosem bazyliowym. Sos uznano za innowacyjny. Warto dodać, iż uczestnicy konkursu  sporządzali dowolny deser. Wszyscy otrzymali po 2 jaja, mleko, śmietankę 36%, mąkę pszenną, oliwę, olej, cukier, gożdziki, cynamon i 2 jabłka.

Jury w składzie: Barbara Szafir - Zastępca Dyrektora Wydziału Europejskiego Funduszu Społecznego. Remigiusz Rączka - właściciel restauracji, gospodarz programu "Rączka gotuje", autorytet w kwestii kuchni śląskiej, Grzegorz Poloczek - członek Kabaretu Rak, tekściarz wielu piosenek i skeczy oceniło potrawy. Ze względu na różnorodne akcenty smakowe nie potrafiło podjąć decyzji co do I miejsca i ex aequo wygraną mają zaszczyt podzielić się Szymon Damijan i Mateusz Stec. Dodatkowo Szymon Damijan dostał wyróżnienie za innowacyjny deser.

Zwycięzcy spotkają się z Remigiuszem Rączką w programie kulinarnym „Raczka gotuje". Materiał ze zmagań kulinarnych młodzieży będzie można zobaczyć w dniu 8 czerwca o godzinie 19.30 na antenie TVP Katowice ( powtórka 11 czerwca o godz. 17.40).  Datę emisji programu z udziałem Szymona Damijana poznamy po nagraniu.

(przygotowała: Marzenna Lesiak)
 

03

CZE

2014

1360

razy

czytano