umigzarki.pl
Nowa
Najlepsza w powiecie - biblioteka w Żarkach.
25
kwi
2024
Więcej
Przejdź do menu głównego.
Przejdź do treści.
Przejdź do wyszukiwarki.
Uruchom wysoki kontrast.
Uruchom wersję tekstową.
Skróty klawiszowe:
Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...
Wysoki kontrast.
Wysoki kontrast.
Oficjalna strona internetowa Miasta i Gminy Żarki. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.
Wersja dla niesłyszących.
Jury zachwyciło się ciabatą z podsmażonymi warzywami, a i żur żeniaty w wykonaniu ucznia ZS im. T. Kościuszki w Żarkach Szymona Damijana zniknął w mgnieniu oka. Smakowały polędwiczki i innowacyjny deser w jego wykonaniu. W efekcie starań wygrana trafiła do ucznia żareckiej szkoły. Materiał ze zmagań kulinarnych młodzieży będzie można zobaczyć w dniu 8 czerwca o godzinie 19.30 na antenie TVP Katowice ( powtórka 11 czerwca o godz. 17.40).
Telewizja Katowice oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego to dwie instytucje zaangażowane w konkurs zatytułowanyEFS GOTUJE z RĄCZKĄ. Konkurs składał się z trzech etapów eliminacje. Uczestnicy musieli zgłosić autorską potrawę z warzyw, które były podane w regulaminie konkursu. Napłynęło 76 zgłoszeń z 39 szkół województwa śląskiego. Uczeniowie z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kosciuszki w Żarkach, którzy wysłali swoje zgłoszenia to Szymon Damijan i Maksymilian Wyciślik z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klasy II. Do półfinału zakwalifikował się Szymon Damijan, który zaproponował ciabatę z podsmażanymi warzywami (cukinia, pomidor, pestki dyni) oraz zapiekankę z serem i garni z rukoli.
W dniu 28 maja dwunastu pófinalistów nagrywało wizytówki w TVP Katowice. Następnie pracowali w Restauracji Telewizyjnej Remigiusza Rączki w Wodzisławiu Śląskim. Tam uczestnicy mieli za zadanie przygotować żur żeniaty. Do finału zakwalifikowało się 6 konkursowiczów.
- Żur Szymona Damijana zniknął w całości pochłoniety przez Jury – mówi Marzenna Lesiak nauczyciel ZS. Im. T Kosciuszki w Żarkach nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, która przygotowała uczniów do konkursu.
W dniu 29 maja sześciu finalistów przygotowywało danie z warzyw i polędwicy wieprzowej, Szymon Damijan zaserwował steki z polędwiczki wieprzowej z grillowanymi warzywami oraz deser: gotowane jabłka w syropie z leguminą i sosem bazyliowym. Sos uznano za innowacyjny. Warto dodać, iż uczestnicy konkursu sporządzali dowolny deser. Wszyscy otrzymali po 2 jaja, mleko, śmietankę 36%, mąkę pszenną, oliwę, olej, cukier, gożdziki, cynamon i 2 jabłka.
Jury w składzie: Barbara Szafir - Zastępca Dyrektora Wydziału Europejskiego Funduszu Społecznego. Remigiusz Rączka - właściciel restauracji, gospodarz programu "Rączka gotuje", autorytet w kwestii kuchni śląskiej, Grzegorz Poloczek - członek Kabaretu Rak, tekściarz wielu piosenek i skeczy oceniło potrawy. Ze względu na różnorodne akcenty smakowe nie potrafiło podjąć decyzji co do I miejsca i ex aequo wygraną mają zaszczyt podzielić się Szymon Damijan i Mateusz Stec. Dodatkowo Szymon Damijan dostał wyróżnienie za innowacyjny deser.
Zwycięzcy spotkają się z Remigiuszem Rączką w programie kulinarnym „Raczka gotuje". Materiał ze zmagań kulinarnych młodzieży będzie można zobaczyć w dniu 8 czerwca o godzinie 19.30 na antenie TVP Katowice ( powtórka 11 czerwca o godz. 17.40). Datę emisji programu z udziałem Szymona Damijana poznamy po nagraniu.
(przygotowała: Marzenna Lesiak)
umigzarki.pl
Nowa
25
kwi
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
25
kwi
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
25
kwi
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
24
kwi
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
24
kwi
2024
Więcej
umigzarki.pl
Nowa
23
kwi
2024
Więcej
Basen w Żarkach.
Ruiny w Żarkach.
Sanktuarium Matki Bożej Leśniowskiej.
Wycieczka rowerowa.
Zabytkowe stodoły w Żarkach.
Muzeum w Żarkach.
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury.
Widok na Żarki z lotu ptaka.
Przewiń stronę na samą górę.
Wyszukaj na stronie
Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w polskiej wersji językowej.