Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Sukces goni sukces.

Sukces goni sukces.

Pierwsza nagroda za najsmaczniejszą potrawę wigilijną i najpiękniejszą aranżację stoiska bożonarodzeniowego zdobyli uczniowie Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach w Ogólnopolskim konkursie „Gwiazdka 2014” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii  w Poznaniu.
Konkurs  składał się z dwóch kategorii: aranżacja stoiska bożonarodzeniowego i sporządzanie potraw wigilijnych. Uczniowie z klasy III Techniku żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Szymon Damijan, Karol Maślanka, Paulina Warta wraz z opiekunem Marzenną Lesiak nauczycielem przedmiotów zawodowych gastronomicznych i hotelarskich wzięli udział w konkursie. Zaprojektowali i wykonali aranżację stoiska bożonarodzeniowego  oraz  przygotowali następujące potrawy: żurek żarecki z suszonymi borowikami, karp zapiekany z grzybami i sosem beszamelowym,karp smażony w pulchnej panierce na pierzynce szpinakowej, pierogi z karpiem w sosie orzechowym, śledzie z buraczkami, kapusta z fasolą  Piękny Jaś, kutię. W konkursie brało udział 13 drużyn z Polski i 6 z Europy (Ukraina, Kazachstan, Mołdawia, Portugalia, Białoruś, Rosja).

- Nasi uczniowie zwyciężyli w każdej kategorii konkursowej. Otrzymaliśmy supernagrody, które posłużą w nowej pracowni gastronomicznej: szybkowar, maszynka do produkcji makaronu włoskiego – wymienia Marzenna Lesiak, która za przygotowanie uczniów do konkursu otrzymała sztućce. Uczniowie wrócili z upominkami oraz płatnymi  dwumiesięcznymi stażami  w Tunezji w renomowanych hotelach dla zwycięzców i 20 uczniów z naszej szkoły.

Przypomnijmy to drugi sukces w tym roku szkolnym w październiku Szymon Damijan brał udział w wojewódzkim konkursie organizowanym przez Urząd Marszałkowski  Tandem Pokoleniowy. Tworzył tandem kulinarny z Marią Ożga, finalistka Mastercheff. Szymon wraz z panią Marią zakwalifikowali się do finałowej szóstki. Nagrodą dla Szymona jest  miesięczna  praktyka w restauracji Marii  Ożga  Kryształowa w Katowicach.

- Wszystkie te sukcesy nie miały by miejsca, gdybyśmy nie brali udziału  w projektach unijnych m.in. Profesjonalna edukacja, Erazmus, Mam zawód mam pracę i inne  - informuje Mariola Piątek, dyrektor Zespołu Szkół w Żarkach.
 

15

GRU

2014

1924

razy

czytano