Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Finger Food według uczniów ZS im. T. Kościuszki w Żarkach.

Finger Food według uczniów ZS im. T. Kościuszki w Żarkach.

Krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami, trus z grillowaną cukinią i marynowaną papryką , harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą. To za te finger foody uczniowie ZS im. T. Kościuszki w Żarkach.otrzymali pierwszą nagrodę w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym „V Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku” pt.: „Śląski Finger Food".

Do finału zakwalifikowało się 16 drużyn. Konkurs był niezwykle wymagający, bo tradycyjną kuchnie śląską należało wykonać w nowoczesnych technikach kulinarnych w określonym czasie 90 minut. - Tym bardziej jestem dumna z przygotowania moich uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Szymona Damijana i Karola Maślankę do konkursu i z ich pracy w tak prestiżowym konkursie – mówi Marzenna Lesiak, nauczyciel ZS w Żarkach.  - Uczniowie wykonali cztery zestawy konkursowe śląskich finger foodów, których głównymi składnikami były: śledź solony a’la matias, grillowana marynowana papryka, suszone pomidory.

Jury oceniało: smak, dobór składników, wygląd i aranżacja, przygotowanie stoiska pracy, zużyty surowiec, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, profesjonalizm pracy, czystość pracy.

 

23

LIS

2015

729

razy

czytano