Finger Food według uczniów ZS im. T. Kościuszki w Żarkach.
Krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami, trus z grillowaną cukinią i marynowaną papryką , harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą. To za te finger foody uczniowie ZS im. T. Kościuszki w Żarkach.otrzymali pierwszą nagrodę w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym „V Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku” pt.: „Śląski Finger Food".
Do finału zakwalifikowało się 16 drużyn. Konkurs był niezwykle wymagający, bo tradycyjną kuchnie śląską należało wykonać w nowoczesnych technikach kulinarnych w określonym czasie 90 minut. - Tym bardziej jestem dumna z przygotowania moich uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Szymona Damijana i Karola Maślankę do konkursu i z ich pracy w tak prestiżowym konkursie – mówi Marzenna Lesiak, nauczyciel ZS w Żarkach. - Uczniowie wykonali cztery zestawy konkursowe śląskich finger foodów, których głównymi składnikami były: śledź solony a’la matias, grillowana marynowana papryka, suszone pomidory.
Jury oceniało: smak, dobór składników, wygląd i aranżacja, przygotowanie stoiska pracy, zużyty surowiec, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, profesjonalizm pracy, czystość pracy.
23
LIS
2015
1001
razy
czytano