Jeśli smacznie – to po ostrowsku
- Są one przygotowywane wg przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Wg oceny jury przepis charakteryzował się regionalizmem i tradycjonalizmem- wyjaśnia pani Halina Piętak.
Konkurs został zorganizowany przez Pałac Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej.
Ma na celu popularyzację i ochronę dziedzictwa kultury ludowej, stworzenie bazy przepisów kulinarnych poszczególnych regionów.
- Pani Halina należy do Koła Gospodyń Wiejskich w Ostrowie i to właśnie ona podała nam przepis na słynną już “kwaśnicę po ostrowsku”- wyjaśnia Izabela Szewczyk, przewodnicząca KGW w Ostrowie. - Do jej kolejnych osiągnięć dopisujemy również piętaczki z serem po ostrowsku.
(przygotowanie: Izabela Szewczyk, Katarzyna Kulińska-Pluta, fot. Izabela Szewczyk)
20
MAJ
2008
1256
razy
czytano