Kupiecki Sąsiek w Żareckiej Stodole
Będzie można spróbować:
Specjałów z mleka koziego: sery wędzone, sery białe, kozie mleko, sernik z mleka koziego wiejski smalec, kwaśnicę po ostrowsku, swojskie masło, chleb tatarczuch, miód z wiejskiej pasieki,
Inne regionalne produkty: koronkowe i szydełkowe ozdoby, rzeźby, wydawnictwa gminy Żarki
Pokazy: wyrób swojskiego masła – Izabela Szewczyk, Agrogospodarstwo Maciejówka w Ostrowie, pokaz bajecznych makijaży dla dzieci – Karolina Kaucz z Żarek
Opowieści: o miodach i życiu pszczół w wykonaniu Emila Kałuży z Suliszowic
Warsztaty: rzeźbiarskie dla dzieci i młodzieży
Organizatorzy: Urząd Miasta i Gminy w Żarkach, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury
w Żarkach
Miejsce: Zabytkowa Stodoła pośrodku miejskiego targowiska w Żarkach (najlepsze dojście od małego parkingu przy ul. Leśniowskiej). W trakcie otwarcia działa terenowy Punkt Informacji Turystycznej.
Izabela Szewczyk, Zagroda Maciejówka w Ostrowie
Pajda chleba ze smalcem to coś spragnionych lokalnych smaków. W stodole wracamy do tradycji. Z Zagrody Maciejówka do Kupieckiego Sąsieku dotrze swojski smalec, gospodyni przeprowadzi pokaz wyrabiania masła. Nam miejscu zaprezentuje stare sprzęty wykorzystywane dawnej gospodarstwie domowym i zagrodzie.
Małgorzata Dudek z Przybynowa
Pani Małgorzata prowadzi agrogospodarstwo pośrodku lasu w Przybynowie, Atrakcją jej obejścia jest pięć strusi. Do jedzenia dostają sałatki jarzynowe z marchwi, kapusty, cebuli. Pani Małgorzata oferuje jajka, mięso, pióra w różnych kolorach. Do stodoły przyjedzie z jajkami, wydmuszkami przypominającymi dzieła sztuki, a służącym do ozdoby domu.
Karolina Kaucz z Żarek
Z wykształcenia plastyczka, jej zainteresowania oscylują wokół sztuki, obecnie Karolina odrabia staż w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Żarkach. W stodole będzie malować twarze dzieci i dorosłych. Można u niej zamówić bajeczny makijaż.
Emil Kałuża z Suliszowic
W zagrodzie ma 40 pszczelich rodzin. Pszczoły uwijają się na ekologicznych, czystych łąkach. Pan Emil podróżuje z pszczołami na wrzosowiska, aby mogły skorzystać z dobrodziejstw wrzosu. Na ziemie żarecką przybył z okolic Cieszyna. Pszczołami zajmuje się od 7 roku życia. Należy do Związku Pszczelarskiego.
Małgorzata Wojciechowska, Małgorzata Frukacz z Żarek
Panie reprezentują Koło Sprawnych Rąk w Miejskim Domu Kultury w Żarkach. Panie specjalizują się w wykonywaniu koronkowych i szydełkowych ozdób.
Jadwiga Plesińska z Żarek
Piecze najlepszy tatarczuch. W 2001 roku Pani Jadwiga otrzymała Perłę najwyższą nagrodę w Ogólnopolskim Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego. W 2005 roku Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Chleb wypieka się z mąki gryczanej. Do stodoły dostarczy także żareckie obwarzanki odpustowe, wpisane w kwietniu 2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych.
Dorota i Robert Chrostowscy z Ostrowa
Właściciele gospodarstwa (na Szlaku Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych) w miejscowości słynącej z lasów. Od kilku lat mają na swoim podwórku kozy. Trudnią się sprzedażą koziego mleka, wyrabiają sery. Państwo Chrostowscy do stodoły przyjadą wyrobami i specjałami z mleka koziego.
Janusz Ochocki z Żarek
Prowadzi pracownię rzeźbiarską. W stodole pokaże rzeźby i będzie zachęcał do pracy z dłutem w ręku.
Wiesława Pośpiech z Ostrowa
Pani Wiesława uwielbia malować szczególnie portrety, konie, pejzaże. Do stodoły przywiezie swoje obrazy.
KGW Ostrów
Panie z Koła Gospodyń przyjadą do stodoły z kwaśnicą po ostrowsku. Na miejscu będzie można spróbować tego specjału.
Terenowy Punkt Informacji Turystycznej
Uruchomiony w Stodole specjalnie z myślą o gościach z zewnątrz. Tu będzie można dowiedzieć się na temat atrakcji ziemi żareckiej, bazy noclegowej i gastronomicznej, zapoznać się z jubileuszowymi wydawnictwami Sanktuarium Matki Bożej Leśniowskiej oraz folderami, mapami Miasta i Gminy w Żarkach.
Gościem specjalnym będzie zespół Ostrówiolinek z Ostrowa pod kierunkiem Jana Gryzika. Grupa zaprezentuje wiązanki utworów biesiadnych, ludowych, popularnych.
Dodatkowe informacje: UMiG Żarki, www.umigzarki.pl, tel. (34) 3148036 w. 29
20
MAJ
2008
1854
razy
czytano