Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

IV Festiwal Kulinarny

IV Festiwal Kulinarny

Zespół Szkół w Żarkach  ZDZ w Katowicach już po raz czwarty zorganizował Festiwal Kulinarny, konkurs rozwijający zainteresowania kulinarne wśród uczniów szkół gimnazjalnych. 10 marca br. do rywalizacji przystąpiło 8 drużyn z gimnazjów powiatu myszkowskiego. Każda drużyna składała się z uczniów klas trzecich, a towarzyszyć jej mógł zespół kibiców wraz z opiekunem.

Festiwal rozpoczął dyrektor szkoły Kazimierz Lamch witając przybyłych gości oraz życząc wszystkim dobrej zabawy. Pierwszym etapem konkursu było wylosowanie dwóch członków komisji spośród opiekunów towarzyszących drużynom. Do Justyny Szczepańskiej – przewodniczącej komisji i instruktora zajęć praktycznych,  Małgorzaty Merty - nauczyciela przedmiotów zawodowych i Anny Olszewskiej – instruktora zajęć praktycznych dołączyły: Magdaleny Szymankiewicz z Gimnazjum nr 5 w Myszkowie oraz Dorota Zenderowska z Gimnazjum w Lgocie Górnej.

Zadaniem jurorów było nadzorowanie prawidłowego przebiegu konkursu oraz obserwowanie pracy zawodników, a następnie wyłonienie zwycięzców, zdobywców przepięknych statuetek. Komisja oceniała przestrzeganie przepisów bhp, organizację stanowiska pracy, metody pracy, gospodarność produktami oraz estetykę i oryginalność podania. Następnie zespoły wylosowały stanowiska pracy i tak:
•    stanowisko 1 – Gimnazjum w Żarkach,
•    stanowisko 2 - Gimnazjum w Żarkach Letnisko,
•    stanowisko 3 - Gimnazjum w Sokolnikach,
•    stanowisko 4 – Gimnazjum nr 2 w Myszkowie,
•    stanowisko 5 - Gimnazjum nr 3 w Myszkowie,
•    stanowisko 6 – Gimnazjum w Niegowie,
•    stanowisko 7 - Gimnazjum w Lgocie Górnej,
•    stanowisko 8 – Gimnazjum nr 5 w Myszkowie.
Przewodnicząca komisji – Justyna Szczepańska omówiła zasady konkursu, zasady bhp oraz wyjaśniła sposób punktowania. Zadaniem konkursowym, z którym miały się zmierzyć drużyny było sporządzenie 4 różnych "Minitorcików". Surowce i materiały niezbędne do wykonania zadania zapewnił organizator. Zawodnicy mogli wykorzystać jedynie produkty, które zostały zgromadzone na stanowiskach. Czas przewidziany na wykonanie zadania wynosił 90 minut.

Wszystkie drużyny pracowały bardzo intensywnie i z dużym zapałem, a nie było to łatwe ponieważ jurorzy cały czas obserwowali. Młodzież mogła zaprezentować swoje umiejętności, pomysłowość oraz inwencję twórczą. Po zakończeniu części konkursowej zawodnicy, opiekunowie i kibice zwiedzili szkołe mogli również skorzystać z usług uczennic w zawodzie fryzjera, które w pracowni fryzjerskiej układały fryzury. Komisja w tym czasie oceniła efekty pracy zawodników. Po dokładnym podliczeniu punktów wyłoniono zwycięską trójkę:
•    I miejsce - drużyna Gimnazjum w Żarkach Letnisko w składzie: Patrycja Kaleta i Julia Kuban,
•    II miejsce - drużyna Gimnazjum w Żarkach w składzie: Aleksandra Jawura i ,Filip Kaczmarzyk
•    III miejsce - drużyna Gimnazjum w Lgocie Górnej w składzie: Karina Machura i Konrad Jakubczyk.

Statuetki, wykonane w pracowni artystycznej GAMA-ART. oraz dyplomy wręczył zwycięzcom Dyrektor ZS w Żarkach Kazimierz Lamch.  Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali książki kulinarne oraz inne upominki. Bardzo dziękujemy wszystkim drużynom za udział w naszym festiwalu i wspaniałą zabawę. Zwycięzcom gratulujemy sukcesu. Mamy nadzieję, że nasza szkoła zrobiła pozytywne wrażenie zarówno na uczniach jak i nauczycielach.

Podziękowania:
• Dziękujemy Justynie Szczepańskiej i Annie Olszewskiej oraz uczniom klasy I K, II K i III K za przygotowanie stanowisk konkursowych oraz poczęstunku.
•   Dziękujemy wszystkim nauczycielom i pracownikom szkoły za trud włożony w organizację i przeprowadzenie konkursu.

 

15

MAR

2016

1114

razy

czytano