Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Brawo dla kucharzy i kelnera!

Brawo dla kucharzy i kelnera!

Trzecie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Kuchnia Polska na Mazowszu” dla uczniów z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach. Drużyna w składzie: Kamila Krzyczmonik z III klasy Technikum Żywienie i Usług Gastronomicznych i Jakub Pawula II klasy Technikum Żywienie i Usług Gastronomicznych, uczeń II klasy Technikum (kulinaria), Maciej Szewczyk III klasy Technikum Żywienie i Usług Gastronomicznych (kelnerstwo) spisali się na medal.

- W zawodach  wzięło udział ponad 50 szkół – informuje Marzenna Lesiak, nauczyciel z ZS, która przygotowywała uczniów do konkursu . – W  I etapie zakwalifikowaliśmy się do ścisłego  finału 13-cie zespołów.

Konkurs składał się z konkurencji kulinarnych i kelnerskich. Zawodnicy  musieli przygotować przystawkę gorącą z lina i pory oraz danie główne z udka indyka, czosnku i dyni. W rywalizacji kelnerów sprawdzano: test kelnerski w języku polskimi angielskim, podanie śniadania room service (jajko po wiedeńsku),  nakrycie stołu Improstyl oraz filetowanie, tranżerowanie i serwis upieczonego pstrąga przy gościu

Uczniowie z  Żarek przygotowali lina na porowych placuszkach z musem szpinakowym i pudrem z boczku. Jako danie główne była roladka z indyka ze szpinakiem z puree z dyni i selera z tagiatelle z ogórka z czosnkiem i musem dyniowym. I te dania zapewniły im wysoką lokatę. Gratulujemy.

 

 

 

19

LIS

2018

577

razy

czytano