Impreza ma na celu promocję lokalnych produktów i specjałów związanych z regionem. Kupiecki Sąsiek to miejsce, w którym mają szansę zaprezentować się lokalni artyści i ludzie z pasją.
Specjalna atrakcja dla dzieci:Dzieci będą mogły pomalować makietę skał jurajskich wykonaną przez Panie z KGW Ostrów pod hasłem „Odnawiamy jurę,”
Do spróbowania:- Miód
- Chleb tatarczuch
- Kwaśnica po ostrowsku
Do zabawy:Dla widzów przygotowano rozstrzygnięcie konkursu pt. „Postacie, jak żywe - zabawa z naturą” – dla świetlic z terenu gminy Żarki.
Do słuchania:Występ Kapeli Ani Ani z Żarek
Miejsce:Zabytkowa Stodoła pośrodku miejskiego targowiska w Żarkach (najlepsze dojście od małego parkingu przy ul. Leśniowskiej). W trakcie otwarcia działa terenowy Punkt Informacji Turystycznej.
Kolejne terminy otwarcia Kupieckiego Sąsieku: 9.06, 18.08.Organizatorzy:Urząd Miasta i Gminy w Żarkach, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Żarkach
Prowadzenie:Izabela Szewczyk z Ostrowa
Uczestnicy Kupieckiego Sąsieku w dniu 5 maja 2007Wiesław Pawlik Mieszkaniec Ostrowa wykonuje ozdoby, pamiątki z drzewa, naturalnych skarbów lasów jurajskich.
Wiesława PośpiechPani Wiesława należy do Koła Plastyków Nieprofesjonalnych.
do stodoły przywiezie obrazy.
Kobiety z pasjąPo raz pierwszy zaprezentują się Kobiety z pasja – uczestniczki szkolenia pod takim samym tytułem finansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego. Panie zaoferują: kompozycje kwiatów z bibuły, ozdobne torebki, kartki okolicznościowe wraz z kopertami, malarstwo na szkle oraz lecznicze algi.
Zagroda Plastyczno-Kulinarna Maciejówka Zagroda położona przy Szlaku Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych Ostrowie. W stodole będzie można zapoznać się z aktualną oferta oraz przyjrzeć się pięknym kwiatom z bibuły.
Koło Zręczne Ręce z ŻarekKoło działa w MDK w Żarkach. Panie specjalizują się w wykonywaniu koronkowych i szydełkowych ozdób. Pokażą przepiękne serwetki, koronkowe czapki, ozdoby i inne ręcznie wykonywane cacka.
KGW OstrówPanie przywiozą „Kwaśnicę po ostrowsku" - tradycyjne danie kuchni wiejskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty, mięsa, żeberek, wędzonki lub boczku, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem oraz .
Małgorzata Dudek z Przybynowa, Agrogospodarstwo U StrusiaAtrakcją agrogospodarstwa są strusie. Pani Małgorzata do stodoły przyjedzie z jajkami, wydmuszkami przypominającymi dzieła sztuki, a służącymi do ozdoby domu.
Jadwiga Plesińska z Żarek Piecze najlepszy tatarczuch w województwie śląskim. W 2001 roku otrzymała Perłę najwyższą nagrodę w Ogólnopolskim Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego. W 2005 roku Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Chleb wypieka się z mąki gryczanej, wody i drożdży.
Dorota i Robert Chrostowscy z Ostrowa, Kozia ZagrodaWłaściciele gospodarstwa (na Szlaku Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych) w miejscowości słynącej z lasów. Od kilku lat mają na swoim podwórku kozy. Trudnią się sprzedażą koziego mleka, wyrabiają sery.
Emil Kałuża z SuliszowicW zagrodzie ma 40 pszczelich rodzin. Pszczoły uwijają się na ekologicznych, czystych łąkach. Pan Emil podróżuje z pszczołami na wrzosowiska, aby mogły skorzystać z dobrodziejstw wrzosu. Na ziemie żarecką przybył z okolic Cieszyna. Pszczołami zajmuje się od 7 roku życia. Należy do Związku Pszczelarskiego.
Kapela Ani Ani z ŻarekGrupa powstała w 1997 roku przy MGOK w Żarkach. Kierownik Henryk Sikorski (gitara). Wraz z nim na scenie występują: Marian Pasek – akordeon, Zdzisław Majchrzak - klarnet, Jerzy Niedzielski - perkusja, Jan Szmid - gitara basowa. Kapela jest laureatem licznych konkursów nie tylko w województwie śląskim.
Terenowy Punkt Informacji TurystycznejTu będzie można dowiedzieć się na temat atrakcji ziemi żareckiej, bazy noclegowej i gastronomicznej, zapoznać się z jubileuszowymi wydawnictwami Sanktuarium Matki Bożej Leśniowskiej oraz folderami, mapami Miasta i Gminy w Żarkach.
(przygotowała: Katarzyna Kulińska-Pluta)