Kulinarne warsztaty
Kuchnie różnych narodów i owoce morza - poznawano w w ZS im T. Kościuszki w Żarkach w ramach warsztatów kulinarnych z Śląską Wyższą Szkołą Medyczną z Katowic. Uczestniczyli w nich uczniowie II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Uczniowie przygotowali wykwintne dania kuchni japońskiej, indyjskiej, gruzińskiej, francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, angielskiej i polskiej. Na stole znalazły się: suszi – kuchnia japońska, badridżani- kuchnia gruzińska, , mango lassi – kuchnia indyjska , mule – kuchnia francuska, bataty w wydaniu wytrawnym – kuchnia hiszpańska, szarlotka po włosku – kuchnia włoska, browni – kuchnia angielska, zupa brokułowa – kuchnia polska
Warsztaty przeprowadziły dr Iwona Zieleń-Zynek i dr Joanna Kowalska inicjatorkami i organizatorami warsztatów są Jolanta Dyllus i Marzenna Lesiak. Kolejne warsztaty przeprowadzone będą w klasach czwartych i trzecich technikum żywienia i w technikum hotelarskim.
08
PAŹ
2020
509
razy
czytano