Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

KUPIECKI SĄSIEK W ŻARECKIEJ STODOLE Z WIELKANOCNYM JAJEM, 4 kwietnia 2009, godz. 8.30-11.30

KUPIECKI SĄSIEK W ŻARECKIEJ STODOLE Z WIELKANOCNYM JAJEM, 4 kwietnia 2009, godz. 8.30-11.30

Kupiecki Sąsiek w Żareckiej Stodole otrzymał certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej za najlepszy produkt turystyczny w 2006 r.
Impreza ma na celu promocję lokalnych produktów i specjałów związanych z Wielkanocą. Kupiecki Sąsiek to miejsce, w którym mają szansę zaprezentować się lokalni artyści i ludzie
z pasją.

Do podziwiania:
  • Malowane jajka kurze i strusie
  • Świąteczne serwetki do koszyczka  
  • Świąteczne kurki, baranki, zające
  • Ręcznie wykonana biżuteria
Do zobaczenia:
  • pokaz zdobienia jajek
  • pokaz pieczenia jajecznicy ze strusiego jaja
  • pokaz wykonywania świątecznych serwetek
  • wielkie malowanie dekoracji świątecznych na drzwiach stodoły dla dzieci
Do spróbowania:
  • Miód
  • Chleb tatarczuch
  • żurek kiszony
  • barszcz biały i barszcz biały kiszony
  • drożdżówka z pieca
  • jajecznica ze strusiego jaja
Do zabawy:
  • Dla widzów przygotowano specjalny konkurs z Wielkanocnym Jajem na temat obrzędów świątecznych. Nagrodą jest ozdobione jajo z Zagrody „U Strusia” w Przybynowie.
Do słuchania:
  • Występ Jurajskiej Kapeli Biesiadnej
Miejsce:
  • Zabytkowa Stodoła pośrodku miejskiego targowiska w Żarkach (najlepsze dojście od małego parkingu przy ul. Leśniowskiej). W trakcie otwarcia działa terenowy Punkt Informacji Turystycznej.

 
Kolejne terminy otwarcia Kupieckiego Sąsieku: 2.05., 13.06.

Organizatorzy:
  • Urząd Miasta i Gminy w Żarkach,
  • Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Żarkach

Uczestnicy Kupieckiego Sąsieku w dniu 4 kwietnia 2009:
  • Koło Zręczne Ręce z Żarek
  • Koło działa w MDK w Żarkach. Panie specjalizują się w wykonywaniu koronkowych i szydełkowych ozdób. Pokażą przepiękne serwetki, ozdoby na jajka i inne ręcznie wykonywane cacka.
  • Jadwiga Plesińska z Żarek. Piecze najlepszy tatarczuch w województwie śląskim i obwarzanki odpustowe żareckie. W 2001 roku otrzymała Perłę najwyższą nagrodę w Ogólnopolskim Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego za chleb. W 2005 roku Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Chleb wypieka się z mąki gryczanej, wody i drożdży. Tatarczuch i żareckie obwarzanki są wpisane na listę produktów tradycyjnych.
  • Dorota i Robert Chrostowscy z Ostrowa, Kozia Zagroda
    Właściciele gospodarstwa (na Szlaku Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych) w miejscowości słynącej z lasów. W zagrodzie do nabycia specjały z koziego mleka wyrabiane tradycyjną metodą: ser biały, ser wędzony, nalewki na mleku, likier mleczny, sernik, szaszłyki i kiełbasa z koźlęciny, mleko.
    Ser wędzony jest laureatem III nagrody w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2007 r. i nagrodzony certyfikatem Częstochowski Organizacji Turystycznej w 2007 r., sernik nagrodzony certyfikatem CzOT w 2008 r.
  • Izabela Szewczyk z Ostrowa, Zagroda Maciejówka
    Zagroda agroturystyczna specjalizuje się w programach edukacyjnych i specjałach kulinarnych. Gospodyni zaoferuje żur kiszony - zakwas przygotowany na mące żytniej. Jest sporządzany do jednej z tradycyjnych staropolskich potraw, do lekko kwaskowatej zupy zwanej po prostu żurkiem, barszcz biały – zakwas przygotowany na mące pszennej. Będzie można spróbować barszczu białego oraz  "drożdżówki z pieca"
  • Nina Maziarz i Sabina Kijas z Kromołowa
    Pani Nina i Sabina są siostrami. Ich rodzina już od trzech pokoleń zajmuje się zdobieniem jajek: techniką wydrapywanki, malują. Na jajkach można podziwiać tradycyjne polskie motywy zdobnicze, ale i tak oryginalne, jak afrykańskie. Siostry pokażą w Kupieckim Sąsieku, jak i czym ozdabia się jajko.
  • Emil Kałuża z Suliszowic
    W zagrodzie ma 40 pszczelich rodzin. Pszczoły uwijają się na ekologicznych, czystych łąkach. Pan Emil podróżuje z pszczołami na wrzosowiska, aby mogły skorzystać z dobrodziejstw wrzosu. Na ziemie żarecką przybył z okolic Cieszyna. Pszczołami zajmuje się od 7 roku życia. Należy do Związku Pszczelarskiego.
  • Celestyna Dyja z Myszkowa
    Pani Celestyna należy do osób, które w sposób oryginalny i niepowtarzalny potrafią przygotować ozdoby świąteczne z włóczki oraz samodzielnie wykonują biżuterię według własnego pomysłu.
  • Terenowy Punkt Informacji Turystycznej
    Tu będzie można dowiedzieć się na temat atrakcji ziemi żareckiej, bazy noclegowej i gastronomicznej, zapoznać się z folderami, mapami Miasta i Gminy w Żarkach.

30

MAR

2009

1078

razy

czytano