Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Oscypki i kołocze na Krakowskim Przedmieściu

Oscypki i kołocze na Krakowskim Przedmieściu

Warszawiacy spróbują przysmaków z województwa śląskiego

W dniach 27-28 czerwca 2009 na Krakowskim Przedmieściu 66 w Warszawie (przed Centralną Biblioteką Rolniczą) prezentowane będą produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Wśród wystawców będą producenci także z województwa śląskiego. Organizatorzy przybliżą mieszkańcom Warszawy polskie dziedzictwo kulinarne oraz produkty związane z tradycją prezentujących się regionów. Przedstawiciele regionów oraz producenci podzielą się wiedzą o pochodzeniu, historii i tradycyjnych metodach wyrobu prezentowanych produktów.

Warszawska prezentacja jest pierwszym tego typu przedsięwzięciem promującym Listę Produktów Tradycyjnych.

Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z marszałkami województw od 2005 roku. Jej celem jest promocja i informacja o produktach, które posiadają 25 – letnią udokumentowaną historię, są związane z tożsamością społeczności lokalnych oraz stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Do chwili obecnej wpisano na nią 656 produktów, z których najwięcej, bo 102 pochodzi z województwa śląskiego.

Podczas prezentacji w Warszawie nasz region przedstawi m.in. sery, oscypki, gołki, redykołki, bryndzę żywiecką, ser wołoski wędzony, a także pierniki żywieckie, pieczywo, w tym chleb tatarczuch, żareckie obwarzanki odpustowe, kołocze oraz miody.

Rozpoczęcie imprezy nastąpi 27 czerwca, o godzinie 10:00. Organizatorem prezentacji jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz jedenaście urzędów marszałkowskich.

Lista Produktów Tradycyjnych (strona Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi)


Źródło:
http://www.silesia-region.pl/wiadomosc.php?id=3310

03

LIP

2009

969

razy

czytano