Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Najlepszy chleb z Zagrody Maciejówka w Ostrowie w gminie Żarki.

Najlepszy chleb z Zagrody Maciejówka w Ostrowie w gminie Żarki.

Izabela Szewczyk z Ostrowa piecze najlepszy chleb żytni na zakwasie. Tak uznało jury w czasie Folkloriady Jurajskiej w Żarkach Letnisku.

W dniach 8-9 sierpnia w Żarkach Letnisko została zorganizowana "III Folkloriada Jurajska" - Starodawne i Bliskie Czasy. W dniu 8 sierpnia odbył się trzeci już konkurs na wypiek jurajskiego chleba. Pierwsze miejsce zajęła Izabela Szewczyk z Maciejówki w Ostrowie za chleb żytni na zakwasie. W skład jury wchodzili m.in. znany częstochowski piekarz Lech Jędryka oraz Iwona Chmurzewska pracownik placówki doradztwa rolniczego w Myszkowie.

Gmina Żarki promuje chleb żytni czasie różnorakich imprez m.in. w Kupieckich Sąsiekach oraz w czasie Festiwalu Na Klepisku.

- Zakwas - to on daje wspaniały zapach podczas pieczenia chleba, wyjątkowy smak, którego nie odnajdziemy już w wypiekach z nowoczesnej piekarni – wyjaśnia Izabela Szewczyk tajemnicę swojego wypieku. - Samodzielnie zrobiony zakwas, nie gotowiec z torebki kupiony w supermarkecie. Nie potrzeba do tego żadnej chemii, polepszaczy, proszków do pieczenia, ani drożdży piekarskich. Zakwas to relikt z czasów, kiedy nie znano pośpiechu. Bo prawdziwy chleb wymaga zakwasu i bardzo dużo cierpliwości. Chleb żytni powinien "dojrzewać" po upieczeniu 1 dzień.

Na fot. Izabela Szewczyk wraz z bochnem chleba żytniego na zakwasie.

(przygotowała: Katarzyna Kulinska-Pluta, fot. Archiwum Izabela Szewczyk)

11

SIE

2009

960

razy

czytano