Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Nagroda za ser kozi twardy wędzony.

Nagroda za ser kozi twardy wędzony.

Ser kozi, twardy, wędzony z Koziej Zagrody w Ostrowie otrzymał III nagrodę w IX edycji Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów 2009”.

W niedzielę 30 sierpnia na terenie Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie (WPKiW), odbył się już po raz czwarty Jarmark Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego. W trakcie tej imprezy do rywalizacji stanęli uczestnicy IX edycji Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów 2009", na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. W kategorii  „Produkty pochodzenia zwierzęcego"  III miejsce zajął ser kozi, twardy, wędzony, Roberta i Doroty Chrostowskich z Ostrowa w gminie Żarki. Organizatorem Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego Lokalnego. Partnerem merytorycznym i organizacyjnym jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
W 2007 roku gospodarze Dorota i Robert Chrostowscy zdobyli III nagrodę za ser kozi wędzony wyrabiany metodą tradycyjną w konkursie Dziedzictwa Kulinarnego w woj. śląskim oraz Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej za najlepszą potrawę regionalną także dla sera koziego wędzonego.

- Specjały z koziego mleka – mleko kozie kiedyś obecne na jurajskich stołach, dzisiaj nie jest już tak powszechne. Tak, jak nie jest powszechny wyrób potraw opartych o ten składnik – przekonuje Robert Chrostowski, właściciel Koziej Zagrody. Tu są wyrabiane na podstawie koziego mleka m.in. ser kozi wędzony, sernik, nalewka, ale i specjały z koźlęciny. Można je zamówić w Koziej Zagrodzie: Dorota i Robert Chrostowscy, Ostrów, ul. Polna 3, 42-311 Żarki Letnisko, tel. 0 698 780 055, www.jura.tur.pl/koziazagroda


(przygotowała: Katarzyna Kulińska-Pluta, fot. Marcin Skabek)

02

WRZ

2009

1013

razy

czytano