Nagroda za ser kozi twardy wędzony.
W niedzielę 30 sierpnia na terenie Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie (WPKiW), odbył się już po raz czwarty Jarmark Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego. W trakcie tej imprezy do rywalizacji stanęli uczestnicy IX edycji Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów 2009", na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. W kategorii „Produkty pochodzenia zwierzęcego" III miejsce zajął ser kozi, twardy, wędzony, Roberta i Doroty Chrostowskich z Ostrowa w gminie Żarki. Organizatorem Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego Lokalnego. Partnerem merytorycznym i organizacyjnym jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
W 2007 roku gospodarze Dorota i Robert Chrostowscy zdobyli III nagrodę za ser kozi wędzony wyrabiany metodą tradycyjną w konkursie Dziedzictwa Kulinarnego w woj. śląskim oraz Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej za najlepszą potrawę regionalną także dla sera koziego wędzonego.
- Specjały z koziego mleka – mleko kozie kiedyś obecne na jurajskich stołach, dzisiaj nie jest już tak powszechne. Tak, jak nie jest powszechny wyrób potraw opartych o ten składnik – przekonuje Robert Chrostowski, właściciel Koziej Zagrody. Tu są wyrabiane na podstawie koziego mleka m.in. ser kozi wędzony, sernik, nalewka, ale i specjały z koźlęciny. Można je zamówić w Koziej Zagrodzie: Dorota i Robert Chrostowscy, Ostrów, ul. Polna 3, 42-311 Żarki Letnisko, tel. 0 698 780 055, www.jura.tur.pl/koziazagroda
(przygotowała: Katarzyna Kulińska-Pluta, fot. Marcin Skabek)
02
WRZ
2009
1187
razy
czytano