Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Pracownia Kulinarna Basenowa w Żarkach

Pracownia Kulinarna Basenowa w Żarkach

Regionalne i lokalne smaki, potrawy kuchni żydowskiej i śląskiej, ale  w nowoczesnym wydaniu znajdziemy w karcie w nowej restauracji obok basenu kąpielowego w Żarkach. Do dyspozycji 60 miejsc siedzących, w okresie wiosenno-letnim taras ze strefą wypoczynku chillout oraz parking. Dla najmłodszych kącik zabaw i specjalne menu. Można tu organizować przyjęcia i przyjechać z grupą w ramach wycieczki, a także zamówić catering - nie tylko na święta.

- Przekonujemy gości, że lokalnie, po śląsku i po polsku znaczy bardzo smacznie – mówi Przemek Bialik, szef kuchni i właściciel Pracowni Kulinarnej Basenowa. On sam jest mieszkańcem Żarek. Zdobywał doświadczenie w najlepszych restauracjach hotelowych na Jurze, pracował na Rodos, ma na koncie staże w Wierzynku w Krakowie oraz Belvedere w Warszawie.

– Każda tradycyjna potrawa jest podana w nowej odsłonie. Wiemy, że goście na Jurze, ale i mieszkańcy szukają dobrych regionalnych smaków. Historyczne miasteczko Żarki jest idealne, aby te potrawy, również żydowskie promować. U nas można posmakować kugla ziemniaczanego, czy  karpia po żydowsku – zachęca P. Bialik. Dania z karty, a na co dzień zestaw dnia w korzystnej cenie. 

W karcie zwraca uwagę wyśmienity śledź na tatarczuchu -  lokalnym słodkawym regionalnym chlebie; tatar w nieco innej odsłonie, czy gęsie pipki. Jest i karp i łosoś, a także pstrąg. Wśród zup:  flaki wołowe, rosół,  krem z pomidorów. Są i sałaty, ale oczywiście z twistem, czyli np. z opalanym serem kozim, oczywiście lokalnym. Wśród dań głównych znajdziemy: kaczkę, golonko, polędwicę wołową, schab. Są też pyzy z kaczką i kaszą gryczaną, a także pierożki ravioli ze szpinakiem. Miłośnicy słodkiego też nie będą zawiedzeni:  semifreddo kawowe oraz lody karmelowe, ale z zaskakujacym dodatkiem plastra miodu i precla żydowskiego. Osobne menu jest dla dzieci: rosół, pomidorowa, ale i pulpety z indyka, łosoś na parze, kluski śląskie oraz naleśniki.  W ofercie piwa lokalne z Browaru Jan.

- Stawiamy na sezonowe zmiany w karcie, wysoką jakość produktów. Zapraszamy gości indywidualnych, a także grupy o różnym profilu działalności, również szkolne czy grupy pasjonatów organizujące eventy na Jurze  – zachęca P. Bialik. – Zależy mi, aby Basenowa znalazła się w sieci Śląskich Smaków.

Na miejscu można zamówić catering na różne uroczystości. Każde spotkanie towarzyskie jest dobrą okazją, aby spróbować lokalnych smaków. W restauracji można organizować przyjęcia okolicznościowe.

INFO:

Pracownia Kulinarna Basenowa
Ul. Wierzbowa 21, 42 – 310 Żarki
Tel. 731 400 375
e-mail: restauracja.basenowa@gmail.com
Fb: https://www.facebook.com/pracowniakulinarnabasenowa

Zdjęcia: Paulina Szedowska, https://www.facebook.com/PajlaPhotography

Tekst: Katarzyna Kulińska-Pluta, Gmina Żarki.

 

20

KWI

2022

401

razy

czytano