Na podium znaleźli się przedstawiciele agroturystyki i gospodarstwa ekologicznego. Nagrody dla mieszkańców gminy Żarki wręczono w trakcie Dożynek Jasnogórskich.
Paulina Rutecka z Kotowic odebrała pierwszą nagrodę w Wojewódzkim Konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne. Konkurs jest organizowany przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie wraz z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Śląskiego.
- Zostałam wydelegowana przez rodzinę, aby odebrać nagrodę. Nie mogli przyjechać wszyscy domownicy, ponieważ są zajęci obsługą gości – mówi Paulina Rutecka reprezentująca Gospodarstwo Agroturystyczne Między Zamkami w Kotowicach.
Na brak gości w nagrodzonym agrogospodarstwie nie narzekają, chociaż właściciele liczą, iż ta nagroda spowoduje, że liczba chcących u nich wypoczywać jeszcze wzrośnie. Gospodarstwo położone w Jurze Krakowsko –Częstochowskiej oceniono jako najlepsze w województwie śląskim w zakresie standardu i jakości oferowanych usług. Bliskość ruin zamków w Mirowie, Bobolicach, Morsku, Ostrężniku i Ogrodzieńcu sprawia, iż warto potraktować tą lokalizację jako doskonałą bazę wypadową. Z okien rozciąga się przepiękny widok na obsiane zbożem pola, zielone lasy, a z piętra widok na zamek w Mirowie. Gospodarze prowadzą usługi całoroczne w pokojach: od dwuosobowych do apartamentów czteroosobowych. Każdy pokój wyposażony jest w: łazienkę, telewizor, radio, czajnik bezprzewodowy, Internet (WiFi). Na miejscu oferowane jest domowe jedzenie, a także miejsce na ognisko, grill, plac zabaw dla dzieci, boisko, parking, sala konferencyjna.
W trakcie dożynek nagrodę specjalną odebrali również Dorota i Robert Chrostowscy, właściciele Koziej Zagrody z Ostrowa w gminie Żarki. Przyznał ją starosta powiatu myszkowskiego Wojciech Picheta za dobre wyniki w prowadzeniu gospodarstwa ekologicznego. Kozia Zagroda znajduje się w Ostrowie przy ul. Polnej. Jej właściciele są laureatami wielu nagród. W ub. roku dwa produkty ser twardy dojrzewający i nalewka na kozim mleku otrzymały certyfikaty Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Wyróżnienia zostały przyznane w kategorii najlepszych potraw regionalnych. To nie jedyna nagroda, którą Kozia Zagroda otrzymała w 2010 roku. W X edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” ser kozi twardy dojrzewający zajął trzecie miejsce w kategorii produktów i przetworów zwierzęcych. W 2007 roku gospodarze zdobyli III nagrodę za ser kozi wędzony wyrabiany metodą tradycyjną w konkursie Dziedzictwa Kulinarnego w woj. śląskim oraz Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej za najlepszą potrawę regionalną także dla sera.
Każdy może odwiedzić to specjalistyczne gospodarstwo. Gospodarze chętne odpowiadają o kozach, sprzedają mleko oraz wyroby: ser biały kozi, ser biały wędzony, likier mleczny, szaszłyki z koźlęciny (na zamówienie) oraz sernik z koziego mleka (na zamówienie).
(przygotowała: Katarzyna Kulińska-Pluta, fot. Archiwum Agrogospodarstwa Między Zamkami.)