Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Dofinansowanie z Samorządu Województwa Śląskiego na budowę placu zabaw dla dzieci wraz z remontem Starej Studni – jako atrakcji turystycznej w centrum wsi Kotowice.

Dofinansowanie z Samorządu Województwa Śląskiego na budowę placu zabaw dla dzieci wraz z remontem Starej Studni – jako atrakcji turystycznej w centrum wsi Kotowice.

20 tys. zł. na budowę placu zabaw dla dzieci wraz z remontem Starej Studni w  Kotowicach. Na początku września ukazały się dodatkowe listy wyników konkursu Przedsięwzięć Odnowy Wsi II edycji. Konkurs kierowany był wyłącznie do społeczności lokalnych zamieszkujących obszary wiejskie, w miejscowościach gdzie liczba mieszkańców nie przekroczy 5000 osób.                             
                                          
Kotowce to jedno z dwóch sołectw w gminie Żarki, które uczestniczy w Programie Odnowy Wsi Województwa Śląskiego. Projekt polega na zagospodarowaniu przestrzeni publicznej pod plac zabaw dla dzieci oraz konserwacja i ochrona Starej Studni jako dziedzictwa kulturowego sołectwa.

Teren, na którym zaplanowano plac zabaw, gdzie znajduje się również Stara Studnia, przylega do budynku dawnej szkoły. Obecnie mieści się tu filia biblioteki publicznej, świetlica wiejska, oddział przedszkolny dla sześciolatków oraz oddział przedszkolny dla dzieci młodszych organizowany przez stowarzyszenie Elementarz. Miejsce do budowy placu zabaw dla dzieci jest  bardzo dogodne. Dzieci korzystać będą z tego miejsca zarówno w godzinach przedpołudniowych jak i po zajęciach przedszkolnych. Ciekawym obiektem jest Stara Studnia, która udostępniana będzie turystom jako miejscowa ciekawostka. Tu znajdowało się pierwotne ujęcie wody osady Kotowice. Studnia nie ma jednak właściwej oprawy. Jest zniszczona – wymaga zmiany pokrycia i odnowienia, będzie wówczas prawdziwą atrakcją dla turystów odwiedzających malownicze miejscowości na Jurze. Dodać należy, iż Studnia będzie po remoncie odpowiednio zabezpieczona przed bezpośrednim dostępem dla dzieci. Ponadto zamieszczona zostanie na niej tabliczka informacyjna o tym, że  Studnia znajduje się na pierwotnym cieku wodnym osady Kotowice i powstała przed 1914r.
Poprzez realizację zaplanowanych działań miejscowość stanie się atrakcyjniejsza dla turystów.


(Przygotowała: Anna Stodółkiewicz) 

12

WRZ

2007

1129

razy

czytano