Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Miasto i Gmina Żarki

Miasto i Gmina Żarki

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Dania kuchni żydowskiej w Karczmie Wiejskiej w Żarkach.

Dania kuchni żydowskiej w Karczmie Wiejskiej w Żarkach.

Gęsie żołądki, cymes, czy pstrąg po żydowsku między innymi te dania można spróbować w Karczmy Wiejskiej w Żarkach. To zapytania klientów skłoniły właścicieli – Agnieszkę i Mariusza Cyganów – do wprowadzenia nowej oferty w menu restauracji.

- Zmiana karty wyszła spontanicznie. Co raz więcej klientów pyta się o dania żydowskie, dlatego postanowiliśmy wprowadzić ich kilka. Gęsię żołądki czy cymes są nie tylko bardzo smaczne, ale wzbudzają zainteresowanie gości, którzy z chęcią ich kosztują – tłumaczą właściciele.

Nowej ofercie w menu jest poświęcona jedna karta o nazwie: Żarecka Kuchnia Żydowska. W ofercie znajdziemy:

Pstrąga po Żydowsku -  migdałami blanszowanymi, rodzynkami, orzechami i miodem,
Cymes - ozór wołowy w sosie musztardowo-miodowym,
Gęsią szyję - faszerowana wątróbką, siekaną cielęciną i kaszą podana na tłuszczu gęsim z cebulą
Gęsie żołądki - gotowane na miękko podane na tłuszczu gęsim z czosnkiem
Kaczkę Cadyka - filet z kaczki z karmelizowanymi gruszkami podane na sosie winno -miodowym
Kreplach - pierogi z serem i ziemniakami opiekane na  tłuszczu gęsim

Koszt obiadu zaczyna się już od 15 zł. Na wcześniejsze zamówienie dla grup zorganizowanych powyżej 10 osób Karczma Wiejska proponuje czulent oraz zniżki.

(przygotowała: Katarzyna Kulińska-Pluta,  Justyna Hajduśkiewicz, fot. Justyna Hajduśkiewicz)

27

LUT

2012

1192

razy

czytano