Tatrczuch, żareckie obwarzanki odpustowe, kozie sery to specjały, które z gminy Żarki trafią na festiwal kulinarny. Gmina będzie miała swoje stoisko promocyjne.
Radni miejscy na ostatniej sesji zdecydowali o przystąpieniu do Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Są już tego pierwsze efekty. Gmina Żarki będzie miała swoje stoisko promocyjne w czasie trzydniowej imprezy 20-22 czerwca w Częstochowie.
NA II Festiwalu Sztuki Kulinarnej będzie można spróbować nie tylko lokalnych żareckich specjałów, ale zapoznać się z materiałami promocyjnymi Miasta i Gminy Żarki. Na scenie w sobotę w ramach prezentacji dorobku gmin wystąpi Rycerska Drużyna Miasta Żarki z pokazem tańca dawnego i dawnych walk.
Poniżej pełen program imprezy. Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w imprezie.
(przygotowała: Katarzyna Kulińska-Pluta)
II Festiwal Sztuki Kulinarnej
„ALEJA DOBREGO SMAKU” Częstochowa 2008
Patronat honorowy:
- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Prezydent Miasta Częstochowy
- Przewodniczący Związku Gmin Jurajskich
Miejsce:
- Częstochowa – Plac Biegańskiego i III Aleja Najświętszej Maryi Panny
Termin:
Sponsorzy medialni:
- TVP2 i program „Pytanie na śniadanie”,
- TVP3, „Gazeta Wyborcza”,
- Telewizja „Orion”,
- Radio Katowice,
- Radio „Fiat”
Sponsorzy: „Złoty Potok” – sponsor zespołu „Lombard” „Aleksandria” „Castorama”
Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” Stróże „Eko-Mak” Makarony Babuni Rudniki Spółdzielnia Mleczarska „Lazur” Polbank Zepter “Jawo” Częstochowa “Bertelsmann Media” Sita Oddział w Częstochowie Hotel „Mercure-Patria” Częstochowa Hotel “Sonex” Częstochowa Hotel Restauracja „Pałac Nieznanice” Klub Tori Firma Usługowa “Dominator” sp. z o.o. w Częstochowie
20 – 22 czerwca (piątek – niedziela)Godz. 11.00 – 19.00
Podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny i na Placu Biegańskiego odbędzie się JARMARK PRODUKTÓW REGIONALNYCH. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi. Zapraszamy także do zakupu i degustacji potraw przygotowanych przez restauratorów regionu częstochowskiego. Na stoiskach wystawców odbędą się liczne degustacje i konkursy dla publiczności. Tylko w czasie trwania festiwalu będziecie Państwo mogli kupić produkty, których smak i zapach przypomni Wam Wasze dzieciństwo i babciną kuchnię.
Scena na pl. Biegańskiego
21 czerwca, sobota - godz. 13.00 – występ zespołu „Kontra” – sponsor firma „Jawo"
- godz. 13.20 - oficjalne otwarcie festiwalu
- godz. 13.30 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursie „Na najładniejszą kawiarenkę letnią 2008”
- godz. 13.45 – 15.30 prezentacja gmin: Janów, Lelów, Olsztyn, Żarki
- godz. 13.30 – 15.30 konkurs kulinarny dla juniorów (uczniów szkół gastronomicznych)
- godz. 13.30 – 15.30 – wielkie grillowanie na placu Biegańskiego z Andrzejem Szuszkiewiczem i Włodzimierzem Klekowskim, Mistrzami Europy i Polski w grillowaniu (Szefami Kuchni hotelu Mercure-Patria) – stoisko Zakładów Mięsnych „Aleksandria”
- godz. 16.00 ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego dla juniorów
- godz. 16.30 – 18.30 pokaz kulinarny Karola Okrasy, konkursy interaktywne dla publiczności
- godz. 19.00 – 20.00 występ „Grupy Romana”
- godz. 20.00 – 22 .00 – karaoke „pod chmurką” – pl. Biegańskiego
22 czerwca, niedziela - godz. 12.00 – 14.00 konkurs dla szefów kuchni restauracji regionu częstochowskiego
- godz. 12.30 - pokaz wytwarzania cukierków przez firmę Ciuciu-Artist z Gdańska
- godz. 14.00 – 15.00 – pokaz kulinarny restauracji Nieznanice – prezentacja potraw kuchni prowansalskiej
- godz. 16.00 – 17.00 - pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego - wspólne gotowanie niedzielnego obiadu znanych częstochowian z Pascalem Brodnickim
- godz. 17.00 – 17.20 - konkursy interaktywne dla publiczności
- godz. 17.30 – 18.00 – recital piosenki francuskiej w wykonaniu Marka Ślosarskiego i Adama Hutyry
- godz. 18.00 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego dla restauratorów i wręczenie nagród
- 18.15 – 19.00 – koncert zespołu „Vena Valley”
- godz. 20.00 - koncert zespołu „Lombard” + logo.
Po przyrządzeniu potraw przez znanych częstochowian oraz zaproszonych kucharzy odbędą się degustacje tychże potraw przez zgromadzoną przed sceną publiczność.
Na stoisku „Świata Książki” w dniu 21 czerwca gościem specjalnym będzie Pani Hanna Szymanderska, autorka wielu znanych i cenionych książek kulinarnych.
Organizatorzy:
Firma „Amonit” Paweł Szewczyk Częstochowska Organizacja Turystyczna
ul. Goszczyńskiego 7/13 Aleja Najświętszej Maryi Panny 65
42-200 Częstochowa 42-217 Częstochowa
Tel. 0605 722 255 Tel. 034 368 22 60
e-mail amonit1@wp.pl e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl
www.akademiasmaku.pl www.czestochowa.pl/turystyka
Współorganizator: Urząd Miasta Częstochowy, Wydział Komunikacji Społecznej
Festiwal dofinansowany przez Zarząd Województwa Śląskiego