PODPROGRAM 2018. Efekty
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Żarkach z terenu województwa śląskiego, w powiecie myszkowskim gminie Żarki przy współpracy Bankiem Żywności w Częstochowie realizowała/ło Program peracyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 529 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego, powiecie myszkowskim, gminie Żarki .
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
24,06095 ton żywności,
529 paczek żywnościowych.
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 20 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 20 uczestników
• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 20 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników
06
SIE
2019
495
razy
czytano