Kulinarne potyczki.
Mistrzowskie pierogi z kapustą i mięsem od Izabeli Szewczyk z Zagrody Maciejówka w Ostrowie oraz przepyszne potrawy w wykonaniu mieszkańca Żarek Przemka Bialika: przystawka w oparciu o chleb tatarczuch z kaczą pasztetówką, plastrami kalarepy w occie jabłkowym i sosem z nalewki jeżynowej, pieczonki jurajskie - a właściwie ich dekonstrukcja kulinarna oraz wyśmienity deser lodowy z jurajskich borowików karmelizowanych w miodzie z dodatkiem ziemi jadalnej z pędów sosny i krzew z czekolady leśniowskiej.
Takie smaki zaproponowali dwaj uczestnicy z Gminy Żarki w II etapie konkursu kulinarnego pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności” organizowanego przez Stowarzyszenie Partnerstwo Północnej Jury.
Prezentacja odbyła się w MGOK w Żarkach. W jury znaleźli się: Iwona Chmurzewska, Beata Fąfera i Danuta Tomza z Ośrodka Doradztwa Rolniczego, pracownicy biura PPJ. Stowarzyszanie reprezentował dyrektor Jerzy Motłoch, a Gminę Żarki - burmistrz Klemens Podlejski.
Na rozstrzygnięcie konkursu trzeba jeszcze poczekać, ponieważ jury musi odwiedzić wszystkie dziewięć partnerskich gmin i dopiero wówczas wybierze laureatów.
Konkurs kulinarny jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW na lata 2014-2020.
Zdjęcia: Katarzyna Kulińska-Pluta, Przemek Bialik
29
LIP
2020
1108
razy
czytano