Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Logo: Projekty UE.

Aktualności

Karol Okrasa gościem w Zespole Szkół Żarkach.

Karol Okrasa gościem w Zespole Szkół Żarkach.

Znany z telewizyjnego ekranu kucharz Karol Okrasa odwiedził Zespół Szkół w Żarkach im. T. Kościuszki. Próbował dań przyrządzonych przez uczniów i udzielał im fachowych rad. Sporo opowiedział o swojej karierze i codziennej pracy.
Spotkanie prowadzili dyrektor Mariola Piątek oraz dyrektor handlowy Hotelu Fajkier Wellness & SPA Grzegorz Maciąg, współorganizator przedsięwzięcia.

- Szkoła się rozwija, słynie z niekonwencjonalnych działań. Innowacyjność to nasza dewiza chcemy, by nasi uczniowie wzorowali się na autorytetach, mieli kontakt z praktykami, którzy w swoim zawodzie odnieśli sukces – wyjaśniła cel spotkania dyrektor M. Piątek. Przypomnijmy, iż gośćmi w szkole była m.in. sędzia Anna Maria Wesołowska.
Słuchając Karola Okrasę rzeczywiście można było odnieść wrażenie, iż to jest idealny przykład dla młodych ludzi. Karol Okrasa wychował się w popegeerowskiej wsi. Był najstarszym z trójki rodzeństwa. Przyznał, iż marzył jak każdy chłopak o karierze piłkarza, strażaka lub policjanta.

- Kiedyś posada szefa kuchni to nie był szczyt marzeń – powiedział Karol Okrasa. – Na szkolę gastronomiczną namówili mnie rodzice. Chcieli, abym miał zawód. Doświadczenie z kuchnią miałem takie, iż czasem przygotowywałem posiłki dla młodszych sióstr.

Ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Karierę profesjonalną rozpoczął w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. W latach 1997–2008 pracował w Hotelu Bristol, gdzie dwa lata był szefem kuchni.

- Jak trafiłem do kuchni w Hotelu Jan III Sobieski, a potem do Bristolu to tam dopiero poczułem, iż złapałem Pana Boga za nogi i miałem poczucie, iż już nie mogę się tych nóg puścić – opowiadał Karol Okrasa.

W jakiś czas potem przyszła sława związana z obecnością na szklanym ekranie. W 2003 wygrał casting i poprowadził w telewizji TVP1 kulinarny program Kuchnia z Okrasą. W 2009 roku program ten został uhonorowany nagrodą im. Mieczysława Orłowicza. Kolejną odsłoną gastronomicznych podróży był program Smaki czasu z Karolem Okrasą (TVP2), w którym zapraszał znane osoby, do odkrycia własnych kulinarnych wspomnień i fascynacji. Od października 2012 prowadził program Okrasa łamie przepisy. Współpracuje w ramach kampanii promocyjnej z dużą siecią handlową. Kucharz przekonywał, iż nie lubi gładkich smaków. Przyznał, iż dyktatorem w kuchni i swojej restauracji.

- To ja dyktuje smaki, jak mają jeść goście. Komuś może nie smakować moja kuchnia, ma prawo o tym powiedzieć, a ja nie mam prawa się na to obrażać – oświadczył Karol Okrasa. Znany z programów telewizyjnych Karol Okrasa w dniu spotkania dawał wskazówki uczniom Zespołu Szkół, którzy tego dnia na oczach publiczności gotowali, próbowali i częstowali widzów m.in. zupą cebulową, roladkami z suszonymi pomidorami, pstrągiem z warzywami, polędwiczkami wieprzowymi i wieloma innymi potrawami. Pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Marzenny Lesiak, pracowało pięć zespołów w składzie: Jolanta Zamorska i Magda Rolka, Sylwia Siurda i Kinga Stolarczyk, Anna Pikuła i Sabina Bednarek, Beata Andrzejewska i Edyta Miller, Szymon Modzelewski i Jacek Smaga. Wokół uwijał się zespól kelnerski. Jednym i drugim Karol Okrasa udzielał fachowych rad.

Po oficjalnej części spotkania do Karola Okrasy ustawiła długa kolejka po autografy. Były też wspólne zdjęcia i pamiątkowe certyfikaty dla młodych kucharzy z zespołu szkół.
(przygotowała: Katarzyna Kulińska-Pluta)

 

25

LIS

2013

2315

razy

czytano